„Apple“ kompiuteriai – lengvas taikinys virusams ir įsilaužėliams  (37)

Kompanija „Apple“ šiuo metu susiduria su tuo, ką „Microsoft“ išgyveno savo pakilimo laikotarpiu: į jos vartotojų kompiuterius vis dažniau taikosi programišiai. Saugumo ekspertai teigia, jog „Mac“ kompiuteriai virusų kūrėjams yra lengvas taikinys, ir jei „Apple“ neatkreips į tai dėmesio, vartotojai nuo jos gali nusisukti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Windows“ operacinę sistemą naudojančius kompiuterius. Kitaip nei „Windows“, operacinė sistema „Mac OS“ neturėjo antivirusinių programų. Ir iš tiesų, virusai „Mac“ kompiuterių nepuolė. Tačiau augantis populiarumas atneša ir didesnius pavojus, todėl artimiausiu metu viskas gali pasikeisti.

Kas užtikrino „Mac‘ų“ saugumą?

Virusai „Mac OS“ negraužė dėl kelių priežasčių. Pirma – kardinaliai kitokia operacinės sistemos struktūra, nei „Windows“. Pvz., „Windows“ programų diegimui naudoja EXE tipo vykdomąsias (angl. executable) programas. Tuo tarpu „Mac OS X“ naudoja DMG bylas – tai tarsi „diskų atvaizdai“ (angl. disk image), arba bylos, į kurias sukelti keli failai. Taigi programišiaus sukurtas EXE tipo virusas negalės padaryti jokios žalos „Mac“ kompiuteriui, kadangi pastarasis jo tiesiog negalės atidaryti.

Kita priežastis – „Apple“ sukurta operacinė sistema yra uždaro kodo, be to, kompanija atidžiai kontroliuoja programinę įrangą: visas programas vartotojai gali atsisiųsti iš oficialios parduotuvės „App Store“, kur patenka tik patikrintos ir reikalavimus atitinkančios programos. Taigi „įskiepyti“ virusų į kitas programas ar bylas (kaip mėgsta elgtis „Windows“ atakuojantys programišiai) nepavyks.

Na ir bene svarbiausia priežastis anksčiau buvo mažas „Apple“ kompiuterių populiarumas. Ši kompanija savo kompiuterius visada pardavinėjo brangiau, nei dauguma konkurentų, akcentuodama jų kokybę.

Kol „Mac“ kompiuterius naudojo tik pavieniai prekės ženklo pavergti „turtuoliai“, programišiai tiesiog nematė prasmės kurti kenkėjiškų programų. Jų rašymas atima laiko, tad kam jį gaišti, bandant pakenkti vienam-kitam procentui vartotojų, kai galima sukurti virusą „Windows“ sistemai ir vienu ypu užpulti absoliučią daugumą kompiuterių naudotojų?

Tačiau „Windows“ populiarumui pamažu krentant, o „Mac“ kylant, į pastaruosius atsisuka ir virusų kūrėjai. Skirtingais duomenimis, šiuo metu „Mac“ kompiuterius gali naudoti nuo 6 iki 13 proc. viso pasaulio kompiuterių vartotojų. „Windows“ rinkos dalis siekia 80-90 proc.

Patrauklus taikinys

Kompiuterių saugumo ekspertai įspėja, kad „Mac“ vartotojai tampa patraukliu taikiniu programišiams. Kompanijos „Sophos“ atstovas Grahamas Cluley teigia, jog pastarosiomis savaitėmis pastebimai daugėja kenkėjiškų programų, skirtų „Mac OS“, rašo Dailymail.co.uk.

„Kadangi „Mac“ vartotojai nenaudoja antivirusinių programų, jie yra matomi kaip lengvas taikinys. „Mac“ kompiuteriai tapo savo pačių sėkmės aukomis“, – sakė G.Cluley.

Pastaruoju metu didelio atgarsio susilaukė kenkėjiška programa „Mac Defender“ (liet. „Mac gynėjas“), kuri taip pat plito tokiais pavadinimais, kaip „Mac Protector“ (liet. „Mac saugotojas“) ir „Mac Security“ (liet. „Mac apsauga“). Vartotojams naršant internete naujame lange pasirodžiusi žinutė pranešė, esą jų kompiuteriai yra užkrėsti virusais, todėl jiems buvo siūloma įsidiegti šią programą, kuri neva ištrina virusus ir apsaugo nuo jų ateityje. Tačiau iš tiesų ji pati yra virusas. Kai kuriais atvejais vartotojai nė negalėjo atmesti tokio siūlymo ir programa įsidiegdavo automatiškai.

„Mac Defender“ pagrindinis tikslas – gauti vartotojo kreditinės kortelės informaciją.

Šios kenkėjiškos programos praktiškai nebuvo įmanoma atskirti nuo kitų „Mac“ programų, todėl didelei daliai vartotojų nė nekilo įtarimas, kad tai gali būti virusas. Teigiama, kad šią programą galėjo įsidiegti nuo 60 iki 120 tūkstančių „Mac“ vartotojų.

Nors kenkėjiška programa pradėjo plisti prieš kelias savaites, „Apple“ delsė reaguoti į šią problemą. Tik trečiadienį kompanija pagaliau pripažino, kad jos vartotojai galėjo tapti programišių taikiniais, ir pažadėjo „artimiausiomis dienomis“ išleisti „Mac OS“ operacinės sistemos atnaujinimą, kuris automatiškai suras ir pašalins minėtą programą. „Apple“ pagalbos tinklalapyje taip pat pateikiama informacija, kaip vartotojai gali pašalinti „Mac Defender“ iš savo kompiuterių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (37)