Nauji „Windows 8“ standartai įžiebė programuotojų pyktį  (10)

Programas „Microsoft“ platformoms kuriantys nepriklausomi programuotojai kritikuoja technologijų milžinę dėl to, kad ši nesuteikia informacijos, kokiais įrankiais ir kalbomis bus galima kurti programas operacinei sistemai „Windows 8“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau birželį „Microsoft“ pademonstravo „Windows 8“ išvaizdą ir kai kurias naujas funkcijas. Tuomet išplatintame pranešime spaudai buvo užsiminta, jog naujoji operacinė sistema palaikys programas, sukurtas HTML5, CSS3 ir „javascript“ kalbomis.

Tai išgirdusi programuotojų bendruomenė puolė klausinėti, ar „Windows 8“ palaikys programas, sukurtas specialiomis „Microsoft“ platformomis, tokiomis kaip „Silverlight“, „Windows Presentation Foundation“ (WPF) ir „.Net“. Tačiau klausimų kruša atsimušė į „Microsoft“ tylos sieną, praneša Guardian.co.uk.

Užmirš savo įrankius?

„Microsoft“ tikisi, kad nauji standartai pritrauks daugiau programuotojų ir išplės programų galimybes, be to, jos galės būti pritaikytos ir planšetiniams kompiuteriams. Šioje rinkoje jau verda kova tarp „Apple“, „Google“ ir kitų didžiųjų technologijų kompanijų, tuo metu „Microsoft“ veiksmą stebi iš šalies, kadangi vis dar nėra sukūrusi padorios operacinės sistemos „planšetėms“. Kompanija viliasi, jog „Windows 8“ taps universalia platforma, kurią bus patogu naudoti tiek įprastame, tiek planšetiniame kompiuteryje, tiek ir telefone.

Tuo metu dešimtmečius programas „Microsoft“ sistemoms kūrę programuotojai širsta: jei „Windows 8“ nepalaikys ankstesnių standartų, visas jų darbas ir sugebėjimai nueis perniek.

Jie reikalauja „Microsoft“ aiškiai atsakyti: ar dar verta kurti programas senosiomis platformomis, ar jau metas spjauti į jas ir mokytis naujų programavimo kalbų?

„Man nepatinka tai, kad mes turėsime kurti „Windows 8“ programas HTML5 bei „javascript“ kalbomis. Tai kvailiausias dalykas, kokį man kada teko girdėti. „Microsoft“ turi puikią programų kūrimo platformą „Silverlight“ ir nori, kad mes rašytume kažkokį „javascript“. Rimtai!? Sekanti „Windows Phone“ operacinė sistema, greičiausiai, taip pat palaikys HTML5. Ei, aš tikrai nusivylęs“, – rašo Janas Hannemannas. Jo įrašą peržiūrėjo daugiau nei 7 mln. interneto naršytojų.

Reikalauja atsakymų

Kitame „Microsoft“ programuotojų forume Nicholas Petersenas paragino kompaniją įtraukti WPF ir „Silverlight“ palaikymą į operacinę sistemą „Windows 8“.

„Šiomis kalbomis rašantys programuotojai pagrįstai reiškia susirūpinimą, kad senosios „Microsoft“ platformos, su kuriomis jie užaugo ir kurias pamėgo – nes jos yra geriausios pasaulyje, – „Windows 8“ liks užmirštos. (…) Mes norėtume sužinoti, kokį vaidmenį užims „Silverlight“ ir WPF operacinėje sistemoje „Windows 8“ ir kokia jų ateitis?“, – klausia N. Petersenas.

Tuo pačiu jis stebėjosi, kodėl „Microsoft“ leidžia „pirmu smuiku“ groti trečiųjų šalių sukurtoms programavimo kalboms, o savo įrankius palieka likimo valiai.

„Mes nenorime, kad „Silverlight“ ir WPF sukurtos programos būtų priskirtos „klasikos“ (jei ne „palikimo“) kategorijai“, – rašo programuotojas.

Jis baiminasi, kad net jei „Windows 8“ palaikys „.Net“ ir „Silverlight“ programas, šie įrankiai bus užmiršti ir jais nebus įmanoma kurti programų, pritaikytų įrenginiams su lietimui jautriais ekranais. Todėl programuotojai bus priversti mokytis naujas kalbas, tokias kaip HTML5, CSS3 ar „javascript“ vietoje to, kad kurtų programas gerai pažįstamais įrankiais.

Tiesa, didelė dalis programuotojų neabejoja, jog senosiomis platformomis ir toliau bus galima kurti programas, skirtas stacionariems bei nešiojamiesiems kompiuteriams su „Windows 8“. Abejojama tik, ar jomis bus galima kurti programas planšetiniams kompiuteriams su „Windows 8“ operacine sistema.

Oficiali pozicija – tyla

Šimtai programuotojų „Microsoft“ forumuose ieško atsakymų, koks likimas laukia „Silverlight“, WPF ir „.Net“, tačiau tuščiai – kompanijos atstovai to nekomentuoja ir ragina palaukti rugsėjį vyksiančios konferencijos, kur turėtų būti suteikta daugiau informacijos.

„Visa tai peržengė bet kokias ribas. Remkitės mūsų pirminiais šaltiniais (pvz., pranešimais spaudai), o ne trečiųjų šalių spekuliacijomis. Tai nepakeis jūsų požiūrio, bet turėkite omenyje, kad „Windows 8“ dar tik kuriama ir praeis daug laiko, kol ji bus oficialiai pristatyta, o dar daugiau – kol ji bus išleista į prekybą“, – teigė „Microsoft“ atstovas Peteris Brownas.

„Jūs visi matėte tik nedidelę dalį „Windows 8“ naujovių ir skaitėte trumpą pranešimą spaudai. Kol kas mes nieko negalime komentuoti apie tai. Tačiau tikrai ne dėl to, kad mums nerūpi, mes negirdime ar kažkam nepritariame. Dabar galiu pasakyti tik tiek: palaukite iki rugsėjo. Jei iki tada mes pranešime kažką daugiau, tuomet puiku, tačiau nieko nepažadu (bent jau aš negirdėjau tokių planų). Apgailestauju, tačiau šiuo metu daugiau informacijos neturiu. Žinau, kad tai blogas atsakymas, bet tai viskas, ką dabar galiu pasakyti. Tikrai“, – priduria P. Brownas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: