Indijoje rasti didžiuliai urano telkiniai  (0)

Indijos pietinėje Andhra Pradesh valstijoje rasti didžiuliai urano telkiniai, informuoja BBC. Po tyrimų paaiškėjo, kad Kadapos regione Tummalapalle vietovėje gali būti apie 150 tūkst. tonų mineralo, pranešė Atominės energetikos komisijos vadovas S. Banerjee.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Indija turi maždaug apie 175 tūkst. tonų urano atsargų.

Analitikų teigimu, net ir naujų išteklių nepakaks didėjantiems Indijos atominės energetikos poreikiams patenkinti.

Iš pradžių paskaičiuota, kad Tummalapalle yra 49 tūkst. tonų urano. Vėlesni tyrimai parodė, kad jo gali būti tris kartus daugiau. Tokiu atveju tai būtų vienas iš didžiausių telkinių pasaulyje.

Iki 2050 m. Indija planuoti pastatyti apie 30 atominės energetikos reaktorių ir gauti ketvirtį elektros iš AE.

Uranas yra cheminis elementas, žymimas simboliu U ir turintis atominį skaičių 92. Grynas uranas yra sidabriškai baltas, silpnai radioaktyvus metalas, truputį minkštesnis už plieną. Jis yra itin tankus ir sunkus, 65 proc. tankesnis už šviną.
Pasaulinės urano atsargos sudaro apie 3 – 5 mln. tonų. Pagrindinė rūda iš kurios išgaunamas uranas – uraninitas, tipiškas urano kiekis joje – iki 0,1 %; didžiausios koncentracijos rūdos didele dalimi jau išeksploatuotos. Pasaulinė metinė urano gamyba siekia 20-30 000 tonų.

Natūralioje aplinkoje aptinkami trys urano izotopai: U-238 (99,275 %, skilimo pusperiodis 4,468 milijardo metų) ir U-235 (0,72 %, skilimo pusperiodis 703,8 milijono metų), U-234 (0,0055 %) (skilimo pusperiodis 245,5 tūkstančio metų).

Urano izotopas U-235 yra naudojamas branduolinėse reakcijose – atominiuose reaktoriuose ir branduoliniuose ginkluose. Jis aptinkamas labai mažais kiekiais uolienose, dirvožemyje, vandenyje, augaluose ir gyvūnuose. Izotopas U-238 naudojamas plutonio izotopui Pu-239 gaminti.

Skurdintas uranas (sudarytas beveik vien tik iš U-238 izotopų) yra naudojamas balistiniams šarvams tankuose, iš jo daromos prieštankinių sviedinių šerdys, nes dėl itin didelio tankio jis gerai išsaugo kinetinę energiją. Sodrintas uranas yra naudojamas branduoliniuose reaktoriuose ir branduoliniuose ginkluose.

Ne karinėje srityje uranas daugiausiai naudojamas kaip atominių elektrinių kuras. Branduolinėse elektrinėse naudojamas uranas, kuriame yra 3-5 % U-235 urano izotopo. Kanadietiški „Candu“ reaktoriai naudoja neprisodrintą gamtinį uraną. Uranas taip pat buvo naudojamas ir Ignalinos atominėje elektrinėje.

Urano elementą 1789 m. atrado vokiečių chemikas Martinas Heinrichas Klaprotas (Klaproth) ir pavadino 1781 m. atrastos Urano planetos vardu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai (0)