Litras šviesos: be elektros veikianti „60 W lemputė“ (Video)  (15)

Gudrus išradimas vargingiausiems Filipinų gyventojams atneša į namus šviesą – nereikia nei pinigų, nei lempučių su laidais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projektas „Litras šviesos“ žada iki 2012 metų milijoną vargingiausių Filipinų namų ūkių aprūpinti bent jau minimaliausiu būtinu apšvietimu, be to, visiškai nemokamu. Neįtikėtinai didelio skurdo šalyje daugybė žmonių savo namuose (jei taip galima vadinti iš atliekų suręstas lūšnas, kuriose jie gyvena) neturi elektros, o tie laimingieji, kurie ją turi, dažnai kenčia nuo gaisrų, kurie kyla dėl trumpo jungimo senoje ir „iš akies“ išvedžiotoje elektros instaliacijoje.

Tipinis tokių nelaimingų šeimų būstas lipte prilipęs prie kaimynų ir dengtas plono metalo lakštų stogu – paprasta ir pigu. Nedideli langai nepraleidžia pakankamai šviesos, o stoge žiojėjančios paprastos skylės įleidžia tik siaurą spindulių pluoštelį, taip pat vandens čiurkšles liūčių metu. Bet projekto „Litras šviesos“ autoriai rado neįtikėtinai elegantišką ir pigų problemos sprendimo būdą.

Stogo metale pragręžiama skylė, į kurią sandariai įkišamas paprastas plastikinis butelis, o į jį įpilama vandens su nedideliu kiekiu kokio nors baliklio. Viršutinė butelio dalis gaudo į ją patenkančius saulės spindulius, o mišiniu užpildyta apatinė dalis veikia kaip labai efektyvus jų sklaidiklis: autorių skaičiavimais, kiekvienas toks butelis atstoja standartinę kaitrinę 60 vatų lemputę. Kitaip nei lemputė, toks šviesos šaltinis veiks penkerius metus be jokių laidų.

Kaip įrengiamos šios "lemputės" ir ar tikrai pakanka šviesos, galite pažiūrėti šiame video siužete:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Gertautas Sankauskas
(2)
(0)
(2)

Komentarai (15)