Aviacijos šventėje žuvo naikintuvą pilotavęs britų akrobatinės trupės „Red Arrows“ lakūnas (Video)  (18)

Šeštadienio popietę oro aviacijos šventės „Bournemouth Air Festival“ metu žuvo naikintuvų akrobatinės trupės „Red Arrows“ („Raudonosios strėlės“) lakūnas, leitenantas Džonas Egingas (Jon Egging). Parodomojo skrydžio metu spirale sukęsis lėktuvas tapo nevaldomas, tačiau pilotas katapultavosi nesėkmingai: anot liudininkų, išsviestas iš lėktuvo, jis bloškėsi į medžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienio popietę pradėtas incidento tyrimas, o paskutinės žuvusio piloto skrydžio akimirkos kol kas tebėra neaiškios. Lakūno šeimos nariai spėja, jog Dž. Egingas akrobatinio pasirodymo metu mėgino pavojingai manevravusį naikintuvą nukreipti nuo šalia oro uosto stovėjusių pastatų, į kuriuos jis galėjo rėžtis – tai galėjo lemti staigias „g“ perkrovas, dėl kurios pilotas, kaip spėjama, galėjo prarasti sąmonę. Tačiau katastrofos liudininkai teigė matę, jog nevaldomu tapusio naikintuvo pilotas spėjo katapultuotis. Tiesa, labai nesėkmingai – tiesiai į paupyje augusius medžius. Jau nebegyvo piloto smarkiai sužalotas kūnas veidu į upės vandenį buvo rastas pirmosiomis minutėmis po incidento. Vienas iš liudininkų pasakojo, jog „Red Arrows“ trupės pilotas upėje buvo rastas su išsiskleidusiu parašiutu, tačiau be katapultos krėslo. Nevaldomas naikintuvas „Hawk T1“ rėžėsi į paupio pievą netoli Trupo (Throop) gyvenvietės – lėktuvo pirmagalis taip pat atsidūrė vandenyje. Tokiais naikintuvais trupė skraidė nuo 1979-ųjų. „Rolls Royce“ varikliais 20 mln. litų vertės kovinis lėktuvas „Hawk T1“ ore pasiekia 1,2 garso greičio (macho).

33-ejų leitenantas Dž. Egingas su akrobatine trupe „Red Arrows“ skraidė pastaruosius 12 mėnesių. Žuvusio lakūno artimieji tvirtina, jog Dž. Egingas iki karjeros akrobatinėje trupėje pradžios buvo britų karinių oro pajėgų pilotas ir dalyvavo misijose Afganistane, kur ne sykį išsisuko iš keblių situacijų ore.

Tai – ne pirmas aviacijos katastrofa pasibaigęs britų „Red Arrows“ pasirodymas. Paskutinis toks įvyko 2010 m. kovo 23 d., kai ore vienas kitą kliudė du daugiau kaip 900 km/h greičiu skrieję flotilės naikintuvai. Tuomet per stebuklą abu susidūrusių naikintuvų pilotai nenukentėjo.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)