HP nutraukia tik mobiliųjų įrenginių gamybą, Lietuva pokyčių nepajaus  (2)

Kompanija „Hewlett-Packard“ (HP) ramina savo klientus, kad ir toliau gamins kompiuterius, o atsisako tik mobiliųjų įrenginių gamybos. Lietuvos rinka šių pokyčių net nepajus, mat mūsų šalyje HP planšetiniais kompiuteriais ir išmaniaisiais telefonais nė nebuvo prekiaujama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusios savaitės pabaigoje technologijų rinkoje kilo tikras cunamis, kai HP pranešė nutraukianti visų įrenginių, naudojančių „webOS“ operacinę sistemą, gamybą. Kartu pranešta, kad kompanija svarsto galimybę restruktūrizuoti savo veiklą ir atskirti asmeninių sistemų grupę (PSG).

Be to, HP siekia įsitvirtinti tarp programinės įrangos gamintojų. JAV bendrovė planuoja už 11,7 mlrd. dolerių įsigyti Didžiosios Britanijos programinės įrangos gamintoją „Autonomy“.

Akcijos staigiai nuvertėjo

Užsienio žiniasklaida tai interpretavo tiesmukai – esą HP nebegamins ir asmeninių kompiuterių. Rinkoje kilo tikras vajus: investuotojai skubėjo parduoti HP akcijas, o praėjusį penktadienį per vieną dieną jos nuvertėjo daugiau nei 20 proc. Kompanijos vertė sumenko kone 16 mlrd. dolerių.

Maža to, savaitgalį HP pradėjo planšetinių kompiuterių „TouchPad“ išpardavimą, leisdama suprasti, kad jos ketinimai rimti. Vasaros pradžioje pristatytas įrenginys buvo pardavinėjamas pusvelčiui: 16 gigabaitų versija kainavo 99 dolerius, o 32 gigabaitų – 149 dolerius. Parduotuvės buvo iššluotos akimirksniu.

Kai kurie žurnalistai juokavo, kad galbūt „TouchPad“ nėra toks prastas įrenginys, kaip apie jį rašė apžvalgininkai, tiesiog iš pradžių buvo pasirinkta netinkama kaina.

Suskubo aiškintis

HP suskubo aiškinti, kad žiniasklaidos interpretacijos buvo ne visiškai teisingos – ji ir toliau gamins kompiuterius, o nutraukia tik „webOS“ įrenginių gamybą. Tačiau klientai neliks užmiršti, šiems įrenginiams toliau bus ruošiami programinės įrangos atnaujinimai, galios garantijos.

„Operacinė sistema „webOS“ nemirė. Mes ir toliau ją plėtosime, atnaujinsime ir palaikysime. Mes jos nepaliekame“, – sakė HP viceprezidentas Stephenas DeWittas.

Pirmadienį akcijų rinkos jau atlaidžiau žiūrėjo į HP veiksmus. Jos akcijų vertė pakilo 4 proc., o finansų patarėjai siūlė akcijas nebe parduoti, o pirkti.

Lietuvai įtakos neturės

Kas iš tiesų vyksta HP, ko laukti ateityje ir ko tikėtis Lietuvai? Apie tai – pokalbis su HP kompiuterinių produktų grupės vadovu Baltijos šalims Almantu Liorentu.

– Kokie yra HP ateities planai: ko atsisakote, kokių įrenginių nebegaminsite ir kodėl toks sprendimas buvo priimtas?

– HP nutraukia tik „webOS“ įrenginių gamybą („TouchPad“ ir telefonų su „webOS“). Šis sprendimas priimtas, nes šių įrenginių pardavimai nepateisino lūkesčių. Lietuvoje šie įrenginiai net nebuvo pradėti pardavinėti.

– Kokie svarstomi restruktūrizacijos variantai?

– HP valdyba davė leidimą pradėti svarstyti galimas strategines PSG verslo alternatyvas. Tarp galimų variantų minimi: PSG atskyrimas nuo HP ir perdavimas esamiems viešiems akcininkams; PSG pardavimas; PSG taip pat gali likti ir HP viduje.

– Kokią įtaką šie sprendimai turės Lietuvos rinkai? Ar nutraukiama kokių nors Lietuvoje parduodamų įrenginių gamyba? Kas bus su garantijomis?

– Lietuvos rinkai tai jokios įtakos neturės. HP nenutraukia kompiuterių gamybos. Lietuvoje ir toliau bus galima įsigyti HP kompiuterių ir kitos įrangos. Naujų produktų pristatymo į rinką planai taip pat išlieka nepakitę. Garantiniai įsipareigojimai taip pat galioja be pasikeitimų.

– Ar „webOS“ įrenginių gamybos sustabdymas reiškia, kad HP planšetiniai kompiuteriai bei telefonai Lietuvos taip ir nepasieks?

– HP planšetiniai kompiuteriai ir telefonai su „webOS“ Lietuvos nepasieks. Tačiau HP pasilieka galimybę ateityje pristatyti naujų gaminių šiame segmente.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)