Išmanieji telefonai pradėjo dominti hakerius (2 dalis)  (1)

Liepos mėnesį nustatyta saugumo spraga "Apple Inc." kompanijos "iPhone" ir "iPad" įrenginiuose iškėlė mobilių prietaisų saugumo klausimą. Vartotojai atsisiųsdavo programą, kuri jiems leisdavo neteisėtai naudotis kitomis programomis. Tačiau šis įrankis taip pat gali būti panaudotas užvaldant išmaniuosius telefonus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai buvo antras kartas šiais metais, kai buvo iškeltas "iPhone" telefonų saugumo klausimas. Prieš tai balandžio mėnesį tyrėjai nustatė, kad "iPhone" telefonuose duomenys neužšifruota forma saugomi vienerius metus ar net ilgiau. Panašūs nesklandumai nustatyti ir ankstesnio "iPhone" modelio atveju. Tokie duomenys gali būti hakerių taikiniu. Tuometinis "Apple" kompanijos vadovas Styvas Jobsas (Steve Jobs) net grįžo iš savo atostogų, kad asmeniškai užsiimtu šiuo klausimu.

"iPhone" telefonai yra vieni paklausiausių, nes, praktiškai, jie sukūrė išmaniųjų telefonų industriją - po to, kai pirmas "iPhone" buvo pristatytas vartotojams 2007 metais. Tačiau kompanija nesuteikė savo programų kūrimo licenzijos kitiems telefonų gamintojams. "Google" savo "Android" operacinę sistemą platina nemokamai. Dėl šios priežasties su "Android" sistema veikiančių išmaniųjų telefonų skaičius auga greičiau, nei "iPhone". Todėl "Google Android" operacinės sistemos pagalbinių programų parduotuvė yra gera vieta hakeriams savo naujų aukų ieškoti. Tačiau, skirtingai nei "Apple" programų parduotuvėje, "Google" parduotuvėje programos nėra tikrinamos, vartotojas jas atsisiunčia ir įdiegia savo atsakomybe.

Analitikų kompanija "Lookout" teigia, jog jos atstovai aptiko daugiau "Android" sistemos kenkėjiškų programų per paskutinį mėnesį, nei per visus praėjusius metus. Viena programa, pavadinta "DroidDream", buvo parsisiųsta daugiau kaip 260 000 kartų iki tol, kol "Google" ją pašalino. Vis dar pasirodo kiti šios programos variantai.

Kenkėjiškos programos dažnai apsimeta legaliomis, pavyzdžiui, žaidimais, skaičiuotuvais ar pornografinėmis nuotraukomis ir filmais. Jos gali pasirodyti kitų programų skelbimų nuorodose. Pinigų gavimo schema apima naujus metodus, kurie nėra įmanomi personaliniams kompiuteriams.

Viena iš kenkėjiškų programų paslapčia užregistruodavo aukas ir siųsdavo tekstinius pranešimus. Telefonų turėtojai mokėdavo už paslaugas. Tokiu būdu nusikaltėliai gaudavo pinigus. Jie arba patys sukūrė paslaugas arba buvo nusamdyti kūrėjų, kad ieškotų vartotojų. Kadangi kenkėjiškos programos gali perimti tekstines žinutes, panašu, kad aukos niekada ir nematė šių žinučių, o tik išaugusias sąskaitas.

Kitų rūšių kenkėjiškos programos registruoja asmens gaunamas tekstines žinutes ir atsako į jas, įdėdamos šiukšles bei nepageidaujamas nuorodas. Daugelis mobiliuose prietaisuose veikiančių kenkėjiškų programų slepia savo tikruosius ketinimus. Kai kurios programos sukuria ryšį tarp telefono ir nusikaltėlių valdomo serverio, ir tokiu būdu gauna instrukcijas savo veiklai.

"Google" pabrėžia, jog "Android" sukurta taip, kad būtų apribota sąveika tarp pagalbinių programų bei vartotojo duomenų. Vartotojai yra patys kalti, leisdami atsisiųstai programai prieiti prie asmeninių duomenų.

Kenkėjiškos programos "iPhone" telefonams yra retesnės. Viena iš tų priežasčių yra "Apple" reikalavimas, kad bet kokia programa būtų jų patikrinta. Tačiau neseni įvykiai rodo, kad su pavojais gali susidurti ir, atrodytų, pats saugiausias įrenginys. Pora kompiuterinių kenkėjiškų programų, kurių galutinis tikslas yra "iPhone" telefonai, pasirodė 2009 metais. Abi programos paveikė tik tuos telefonus, kurie buvo modifikuoti, kad jose galėtų veikti neautorizuotos programos.

„ "Apple" kompanija į saugumą žiūri labai rimtai, - pranešė atstovė ryšiams su spauda Natalie Kerris liepos mėnesį. - Pas mus įdiegtas labai griežtas programų patvirtinimo naudojimui procesas. Tikrinama kiekviena programa. Mes taip pat tikriname kiekvieno programų kūrėjo patikimumą. Jei randame kūrėjo sukurtą kenkėjišką programą, tai jis pašalinamas iš "iPhone" programų kūrimo proceso, o jo sukurtos programos gali būti išimtos iš programų parduotuvės.“

Vis dėlto, mobiliųjų telefonų vartotojai yra saugesni lyginant su kompiuterių vartotojais. Programos telefonams yra parašytos remiantis patirtimi, gauta dirbant su kompiuterinėmis programomis. Tačiau išmaniųjų telefonų poreikis auga neišpasakytai greitai. Manoma, kad šiais metais bus parduota apie 472 milijonų išmaniųjų telefonų. Tai yra žymiai daugiau nei 362 milijonai personalinių kompiuterių. „Tai didžiulė problema, - pasakė Mileris. - Visur, kur eina žmonės, iš paskos seka ir nusikaltėliai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)