Pagalba neregiams: vaizdas iš erdvinio garso  (0)

Valensijos politechnikos universiteto Grafinių technologijų tyrimų centro (Ispanija) inžinierių komanda, vadovaujama Gilermo Periso Facharneso (Guillermo Peris Fajarnés), sukūrė naują įrenginį, kuris akliesiems padeda judėti be kitų žmonių pagalbos. Ši sistema, pavadinta EYE 21, apdovanota „Vodafone“ prizu, skirtu telekomunikacijų inovacijoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

EYE 21 yra elektroninis įtaisas, leidžiantis akliesiems judėti savarankiškai bet kokioje aplinkoje. Akiniai nuo saulės, aprūpinti dviem mikrokameromis ir ausinėmis, neregiams sukuria akustinį erdvės, į kurį jie nukreipia šias naująsias „akis“, vaizdą. Šis prietaisas buvo sukurtas tęsiant Europos projektą „Casblip“. Pirmosios versijos prietaiso sistema atpažįsta formas ir jas pakeičia garsais, kurie yra išdėstomi ant atpažintų formų paviršių. Dvi mikrokameros analizuoja erdvę, sukuria trimatį jos modelį ir susieja garso taškus su analizuojamo paviršiaus taškais. Tokiu būdu neregys gali girdėti erdvę, o jo smegenys iš erdvinio garso atkuria jos formą. „Mes visi turime įgimtą sugebėjimą šnekėti ir tuo pačiu metu nustatyti monetos, kurį ką tik nukrito ant grindų, vietą, – pasakoja G. Perisas. – Sukurtosios sistemos pagrindas yra šis gebėjimas erdvę atkurti iš garsų tuo pačiu nepertraukiant kitos smegenų veiklos. Objektų atpažinimo technologijos sujungimas su garsiniu erdvės atvaizdavimu leidžia akliesiems atkurti šiuos garsus ir suvokti jais užkoduotą pradinę formą“.

Pasak šio Valensijos politechnikos universiteto tyrėjo, naudodami tokią sistemą, žmonės naujai suvoks trimatę erdvę, o šis pojūtis skiriasi nuo regėjimo. „Mes vis dar nežinome šios technologijos ribų, tačiau esame tikri dėl daugybės jos galimybių“, – porina mokslininkas. Šiuo metu yra sukurti keturi prototipai, o artimiausiu laiku ketinama sukurti dar dešimt.

„Šis žingsnelis yra keliolikos metų darbo ir kelių tyrimų projektų vaisius, – prideda G. Perisas. – Jis padės neregiams integruotis į visuomenę ir pagerinti savo gyvenimo kokybę“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)