Be elektros liko Kalifornija, Arizona ir Meksika  (17)

Ketvirtadienio pavakarę vietos laiku (ankstyvą penktadienio rytmetį Lietuvos laiku) daugiau kaip 2 mln. gyventojų liko be elektros energijos, kai Kalifornijoje, Arizonoje (JAV) ir Bajoje (Meksika) staiga nutrūko elektros energijos tiekimas, praneša BBC. Dingus elektrai, JAV Ramiojo vandenyno pakrantės didmiesčiuose susidarė eismo chaosas. Kalifornijos valstijoje išjungti du branduoliniai reaktoriai, Los Andžele sustojo traukiniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nutrūkus elektros energijos tiekimui, labiausiai nukentėjo San Diego miestas. Atšaukti visi skrydžiai į šio miesto oro uostą ir iš jo.

Žinybos kol kas aiškinasi elektros tiekimo dingimo priežastis. Teroristinio išpuolio galimybė atmesta. Specialistai yra linkę manyti, jog incidentą elektros tiekimo sistemoje galėjo sukelti nepaprastai dideli karščiai, kurie galėjo išvesti iš rikiuotės elektros energijos liniją, jungiančią Kalifornijos ir Arizonos valstijas.

Pažymėtina ir tai, kad rugsėjo 7 ir 8 d. Saulėje buvo užfiksuoti du galingiausios X kategorijos žybsniai. Dar po vieną Saulės žybsnį įvyko ir rugsėjo 5 d. (pirmadienį) ir rugsėjo 6 d. (antradienį). Ar incidentas elektros energijos tiekimo sistemoje susijęs su Saulės aktyvumu, nepranešama.

Elektros energijos tiekėjai baiminasi, jog gali būti nesuspėta elektros energijos tiekimą atnaujinti per naktį.

Nelikus elektros, Los Andžele buvo sustabdytas ir traukinių eismas – be elektros energijos neveikia apšvietimo ir signalų (semaforų) sistemos. Dingus elektrai, nemažą dalį žmonių gelbėtojai gavo laisvinti iš sustojusių liftų, o pramogų parkuose – iš užstrigusių atrakcionų. Milijonams gyventojų nebeveikia kondicionieriai. „Jaučiamės, lyg būtume mikrobanginėje krosnelėje, – pasakoja Roza Marija Gonzales (Rosa Maria Gonzales), atstovė spaudai iš „Imperial Irrigating District“.

Liudininkų teigimu, elektra San Diege dingo maždaug 15.45 vietos laiku (+10 val. Lietuvos laiku).

CNN praneša, kad elektros energijos tiekimas tarp Kalifornijos ir Arizonos jau atnaujintas, tačiau keli milijonai gyventojų elektros sulauks ne išsyk.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)