Sukurta nauja „išmaniųjų“ langų technologija  (0)

Pietų Korėjos mokslininkai žurnale ACS Nano publikavo straipsnį apie naujos kartos technologiją, kuri padėtų konstruoti tobulesnio tipo langus. Tokie langai reaguotų į oro temperatūros pokyčius ir taip taupytų energiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokio tipo langai patamsėja, kai lauke oro temperatūra staigiai šokteli, ir tampa skaidrūs, kai ji sumažėja, kad galėtų sukaupti kuo daugiau saulės šilumos, rašo bbc.com.

Panašaus tipo langai jau egzistuoja, tačiau naujoji mokslininkų technologija – tobulesnė, leidžianti itin operatyviai sureaguoti į oro temperatūros lauke pokyčius.

„Tokia šviesos, patenkančios į namų vidų, kontrolės sitema – tai naujas būdas sutaupyti šildymo, vėsinimo ir apšvietimo kaštus“, – aiškina mokslininkai.

„Išmanieji“ langai ne tik apsaugo pastato vidų nuo perkaitimo, atspindėdami nereikalingą atsitiktinių vasaros saulės spindulių dalį. Kartu jie padeda išlaikyti kambario šilumą, absorbuodami saulės šviesą žiemos metu“.

Šią technologiją išrado mokslininkai iš Pietų Korėjos – Ho Sun Lim iš Korėjos Elektronikos technologijų instituto ir Jeong Ho Cho su Jooyong Kim iš Soongsil universiteto. Šie ekonomiški langai yra kur kas pigiau pagaminami, greičiau reaguojantys į temperatūros pokyčius ir mažiau kenksmingi nei jų pirmtakai, šiuo metu esantys prekyboje.

Naujieji „išmanieji“ langai geba iš visiškai pritemusių tapti skaidrūs per kelias sekundes. Tuo tarpu pagal senąsias technlogijas pagaminti langai yra kur kas lėtesni, dažnai jų režimą reikia pakeisti perjungiant ranka.

Plačiau apie mokslininkų atliktus medžiagų ir technologijos tyrimus galite paskaityto žurnale ACS Nano.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)