Internetinė kamera – ant pasaulio stogo  (1)

Vokietijos bendrovė „Mobotix“ įrengė vienoje aukščiausių pasaulio vietų Himalajuose veikiančią interneto vaizdo kamerą, internetu transliuojančią Everesto ir jo apylinkių vaizdą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo šiol didžiausiame aukštyje veikiančios internetinės vaizdo kameros laurai priklauso 5 643 m aukštyje ant Kala Patthar kalno Nepale įrengtai „Mobotix“ M12 videokamerai. Ji nukreipta į šalia stūksantį Everestą (8 848 m) ir internetu transliuoja didelės raiškos jo nuotraukas. „Mobotix“ pasiekė naują aukštikalnėse įrengtų internetinių vaizdo kamerų rekordą ir į antrąją vietą nustūmė 4 389 m aukštyje veikiančią vaizdo kamerą Akonkagvos kalno (Argentina) bazinėje stovykloje.

Įrengti autonomiškai veikiančią vaizdo kamerą Himalajuose buvo rimtas inžinerinis iššūkis, nes „Mobotix“ M12  susiduria su itin atšiaurios aplinkos išbandymais: 5 643 m aukštyje aukštyje siaučia stiprūs vėjai, o temperatūra nukrenta iki 30 laipsnių šalčio. Energiją vaizdo kamerai teikia saulės baterijos.

Pasak „Mobotix“ atstovų, vieta ant Kala Patthar kalno buvo pasirinkta dėl iš čia atsiveriančio puikaus vaizdo į vakarinę Everesto pusę. Vaizdo kameros užfiksuoti vaizdai bevieliu ryšiu perduodami į 5 050 m aukštyje Khumbu slėnyje netoli Everesto esančią tarptautinę „Ev-K2-CNR Pyramid Laboratory/Observatory" tyrimų stotį. Ji nuo 1990 m. tiria šio Himalajų regiono aplinką, klimatą, žmonių fiziologiją ir geologinius regiono ypatumus.

Pasak šios vaizdo kameros įrengimo darbams vadovavusio Italijos bei Nepalo inžinierių bei technikų grupės vadovo Giampietro Kohlo, prireikė kelių mėnesių, kad būtų parinkta geriausia vieta, atlikti montavimo, derinimo ir tikrinimo darbai. Pasak jo, vaizdo kameros perduodami atvaizdai skirti ne tik pramogai:  Everesto debesuotumo stebėjimai kartu su meteorologinės stotelės duomenimis mokslininkams padeda geriau įvertinti įprastinio orų režimo pokyčius Himalajuose.

Pranešama, kad aukščiausiai įrengta internetinė vaizdo kamera veikia tik šviesiuoju paros metu, nuo 6 val. ryto iki 18 val. vakaro Nepalo laiku.  Prie jos prisijungti gali visi norintys: tereikia užsukti į šį tinklalapį. Everesto vaizdas atnaujinamas kas 5 minutes.

Na o tiems, kurie norėtų geriau įsivaizduoti aplinką, kurioje ji veikia, siūloma pasigrožėti 360 laipsnių panorama, atsiveriančia nuo Everesto viršūnės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)