Elektros lemputės – ar brangiau mokame už „šiltesnę“ spalvą?  (21)

Lietuvos energetikos instituto atlikto prietaisų energetinio efektyvumo tyrimo duomenimis, kaina už skirtingo tipo lempučių skleidžiamą vienodą 1000 liumenų srautą gali skirtis 10 ir daugiau kartų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiriant įvairius buities prietaisus ir lemputes buvo atlikta jų gyvenimo ciklo analizė. Efektyvesnio prietaiso pradinė kaina gali būti aukštesnė, tačiau veikdamas jis sutaupo daugiau elektros energijos ir atsiperka greičiau, nei neefektyvus prietaisas.

Lempučių kaina energetikos instituto atliktame tyrime skaičiuojama pagal tai, kiek galutiniam vartotojui tenka sumokėti, už tą patį laiką skleidžiamą 1000 liumenų šviesos srautą.

1000 liumenų praktiškai prilygsta 75 vatų kaitrinės lemputės skleidžiamai šviesai.

„Pagal mūsų surinktą statistiką, galima palyginti, kiek vatų energijos lemputė eikvoja ir kiek liumenų šviesos iš to sukuria. Pažiūrėkite: 400 vatų metalo halogeninė lemputė skleidžia 35 tūkstančius liumenų srautą,100 vatų kaitrinė lemputė skleidžia 1300 liumenų. Vadinasi, jei susuktume 4 kaitrines lemputes, jos skleistų apie 5000 liumenų. Tačiau tokio pat galingumo metalo halogeninė skleidžia 35 000 liumenų srautą, vadinasi, šviečia 7 kartus šviesiau, naudodama tokį pat kiekį elektros energijos,“ – tyrimo duomenis aiškino Lietuvos energetikos instituto Regionų energetikos plėtros laboratorijos vadovas Vaclovas Kveselis.

Galima atrasti efektyvesnių lauko apšvietimo alternatyvų

Jei elektros lemputes priskirtume energijos klasėms kaip butinės technikos prietaisus, A klasės ženkliuku būtų žymimos fluorescencinės (CFL) ir šviesos diodų (LED) lemputės, o E (neefektyviausios energijos klasės) – kaitrinės lemputės.

Efektyvesnių lempučių kaina – aukštesnė, tačiau įvertinus jų veikimo laiką ir išlaidas elektros energijai, jos yra apie 4 kartus pigesnės nei įprastos kaitrinės elektros lemputės.

LED lemputės, įvertinus veikimo laiką yra 35 % efektyvesnės už fluorescencines.

„LED yra vienos efektyviausių lempučių. Į tyrimą specialiai įtraukėme ir lempas, dažniau naudojamas įstaigose arba netgi lauko apšvietimui, kad ir viešosios įstaigos galėtų pasiskaičiuoti, kiek jos sutaupytų, pasirinkę kito tipo lemputes. Pavyzdžiui, metalo halogeninės lempos iš tiesų skirtos teritorijai apšviesti,“ – teigia Vaclovas Kveselis.

Įvertinus ne tik buityje, tačiau ir pramonėje naudojamus apšvietimo lempų tipus, pigiausios būtų metalo halogeninės bei aukšto slėgio natrio lemputės.

Už šių lempučių skleidžiamą 1000 liumenų šviesos srautą per visą jų gyvavimo laikotarpį vartotojui reiktų sumokėti mažiau nei 10 litų.

Jei norėtumėte gauti tokį pat šviesos kiekį iš kaitrinių lempučių, priklausomai nuo jų galingumo tai Jums kainuotų nuo 80 iki 100 litų.

Ką prarandame, taupydami elektros energiją?

Fluorescencinių bei šviesos diodų lempučių gamintojai giriasi ne tik taupumu, tačiau ir ilgesniu tarnavimo laiku. Tačiau Lietuvos energetikos instituto atstovas V. Kveselis apgailestauja, jog kai kuriems vartotojams teko jomis nusivilti.

„Matote, gamintojai deklaruoja ilgesnį veikimo laiką, o turėjome kelis įvykius, diskredituojančius naujasias lemputes… Vienu metu atsirado gana pigių naujojo tipo lempučių, rodos, jos atkeliavo iš Kinijos. Ir jų tarnavimo laikas buvo tikrai trumpesnis, nei rašoma ant pakuotės,“ – prisimena V. Kveselis pridurdamas, jog tai lėmė kai kurių pirkėjų grįžimą prie kaitrinių lempučių.

„Dar vienas minusas – spalvinės savybės. Kitaip tariant, kaip natūraliai atrodo apšviestas daiktas? Kaitrinės lemputės spiralė spinduliuoja kaip įkaitintas daiktas – vadinasi, visomis spektro spalvomis. Iliuminescencinių lempučių veikimo principas: tekėdama per dujas elektra priverčia jas švytėti. Ir jos jau išspinduliuoja ne visą spektrą, o tik tam tikrų dažnių spalvas – vienos šiltos, kitos šaltos – priklauso nuo dujų sudėties. Tas pats yra su šviesos diodų (LED) lemputėmis. Šviesos diodas išspinduliuoja tik vieno dažnio spalvą. Dažniausiai lemputės skleisdavo arba geltonos, arba mėlynos atspalvių šviesą. Vis dėlto dabar LED'ų sritis plečiasi, jie tobuliami, išgaunama ir balta šviesa. O balta – tai jau pilnas spalvų spektras,“ – dėsto Regionų plėtros laboratorijos vadovas.

Lempučių kainų skirtumai

Europoje egzistuoja svetainė, kurioje pristatoma ir įvertinama po 10 efektyviausių tam tikros klasės ar parametrų buitinių prietaisų ir netgi automobilių. Lietuvos vartotojų federacijos dėka, atskiras vertinimas sukurtas ir Lietuvos rinkai. Svetainėje skelbiama po 10 Lietuvoje parduodamų efektyviausių prietaisų ar lempučių. Duomenys nuolat keičiami ir atnaujinami, jei rinkoje atsiranda efektyvesnių gaminių.

Šios svetainės duomenimis, tarp E27 tipo trumpųjų ir vidutinių lempučių pirmauja kompanijos „Megaman“ gaminiai. Tarp halogeninių E14 ir E27 tipo lempučių konkurentus efektyvumu lenkia „Osram“ produkcija.

Efektyviausias šviesos diodų (LED) E27 tipo lemputes gamina kompanija „Guangzo U MEL“

Minėtų gamintojų lempučių kaina svyruoja nuo 25-30 litų (išskyrus itin dideles ir galingas lemputes), tačiau lyginant su tokio pat galingumo neefektyviomis kaitrinėmis lemputėmis „Megaman“ E27 vidutinės lemputės sutaupo iki 15 litų kasmet.

Svetainės duomenimis, neefektyvių kaitrinių ir efektyvių paprastųjų arba halogeninių lempučių įsigijimo kaina gali skirtis nuo 2,50 iki 14 litų už tokio paties galingumo lemputę.

Ateityje – kaitrinių lempučių lentynose gali nebelikti

Mokslininkas Vaclovas Kveselis mano, jog nesvarbu, ar keikiame, ar džiaugiamės naujosiosmis fluorescencinėmis ir LED lemputėmis, Europa mažais pamažu uždraudžia kaitrines lemputes, pradėdama nuo „ryjančių“daugiausia elektros energijos, pavyzdžiui, 60-ies vatų.

Mokslininkas prognozuoja, jog ateityje kaitrinės lemputės bus naudojamos tik ten, kur reikia tam tikro specialaus apšvietimo. Kitur jas pakeis taupiosios.

Efektyviu energijos vartojimu besidomintiems skaitytojams priminsime, jog rugsėjo mėnesį rašėme, kiek elektros energijos gali sutaupyti A arba A++ klasių skalbimo mašinos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Inga Labutytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)