Batai su GPS – jau parduotuvėse (Video)  (0)

JAV parduotuves po kelių dienų pasieks pirmosios specialių batų su pakulnėse įmontuotais GPS imtuvais partijos. Tokie batai skirti sekti senatvine silpnaprotyste, Alzheimerio bei kitomis ligomis sergančius pacientus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sergančiųjų artimieji ar slaugytojai gali parsisiųsti specialią išmaniesiems telefonams skirtą programėlę, leidžiančią nuotoliniu būdu stebėti batus avinčio asmens buvimo vietą, praneša „Popsci.com". Ši GPS sistemą naudojanti nuotolinio sekimo technologija suteikia galimybę Alzheimerio liga sergantiems žmonėms gyventi įprastinėje aplinkoje savo namuose, nes jų judėjimą išėjus iš namų galima kontroliuoti. 

Programėlė leidžia slaugytojams ar ligonio artimiesiems skaitmeniniame žemėlapyje nustatyti vadinamąją saugumo zoną, kurios ribose ligonis gali judėti. Peržengus šios zonos ribas batai su GPS paskelbs pavojų ir perspės pacientą prižiūrinčius žmones. 

Batus su GPS imtuvais ir mobiliojo ryšio priemonėmis pagamino JAV bendrovė „GTX Corp.". Praėjusią savaitę jos atstovai pranešė, kad pirmoji tokių batų siunta – 3 000 porų – jau pristatyta patogius ir ortopedinius batus gaminančiai bendrovei „Aetrex Worldwide“. Ji naujovę pateiks prekybai dar šį mėnesį. 

GPS naudojimas stebint senatvine silpnaprotyste ar Alzheimerio liga sergančius žmones nėra nauja idėja, tačiau iki šiol ją buvo bandoma įgyvendinti naudojant specialias apyrankes su GPS imtuvais. Buvo bandoma slėpti GPS imtuvus ir į drabužiuose. Tačiau, pasak medikų, kai kurie pacientai būna paranojiški arba nenori dėvėti naujų papuošalų ar drabužių. Tuo tarpu GPS imtuvo slėpimas batuose yra žymiai parankesnis, nes bent jau pradiniuose Alzheimerio ligos etapuose, kai pacientai dažniausiai linkę klaidžioti nesuvokdami, kur jų gyvenamoji vieta, pavojus, jog jie išeis be batų iš namų, yra palyginti nedidelis. 

Maždaug 5,4 mln. JAV gyventojų serga Alzheimerio liga, o per artimiausius 40 metų šis skaičius turėtų padidėti beveik 4 kartus, sakoma pranešime. Tokių pacientų slaugymas tampa dideliu iššūkiu jų artimiesiems ir globos organizacijoms. 

Šiame vaizdo siužete – avalynės su GPS teikiamų galimybių pristatymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)