Vaidas Neverauskas. „Acme TB01“ planšetinis kompiuteris: apžvalga  (17)

Delfi.lt žurnalistas Vaidas Neverauskas išbandė neseniai pristatytą lietuvišką „Acme“ planšetinį kompiuterį TB01 ir pateikė trumpą apžvalgą. Tiesa, lietuviškas jis tik tuo, kad lietuviai gamintojams Kinijoje pateikė pageidaujamas įrenginio specifikacijas, o įrenginio pakuotė padabinta bendrovės prekės ženklu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog apie naująjį gaminį kompanija ACME pranešimą spaudai išplatino spalio viduryje.

Pirmasis įspūdis atidarius dėžutę yra dvejopas: pateikiamas komplektas yra ganėtinai platus – jungimo prie kompiuterio laidas, atskiras akumuliatoriaus įkrovimo laidas, tarpinis laidas USB duomenų laikmenų prijungimui, ausinės, servetėlė valymui ir specialus dėklas, apsaugantis įrenginį nuo subraižymo.

Komplektas yra gana gausus, tačiau atskiras įkrovimo laidas kelia tam tikrų įtarimų – kodėl gi to paties negalima padaryti naudojant paprastą USB jungtį ir adapterį jungimui į elektros tinklą, kaip tai daro kiti gamintojai? Tai, atrodo, būtų elegantiškesnis sprendimas, naudojamas daugelio panašių įrenginių gamintojų.

Įdomu ir tai, kad planšetiniame kompiuteryje naudojama ne „microUSB“ jungtis, naudojama šiuolaikiniuose išmaniuosiuose telefonuose ir kituose įrenginiuose, o „miniUSB“ jungtis, dažniau būnanti skaitmeniniuose fotoaparatuose.

Pažvelgus į kompiuterio šoną, galima pamatyti HDMI jungtį, lizdą ausinėms, „miniUSB“ lizdą, akumuliatoriaus įkrovimo lizdą ir „microSD“ atminties kortelių lizdą. Viršutinėje briaunoje yra įjungimo/išjungimo mygtukas, ant antros šoninės briaunos – garso reguliavimo mygtukai. Galinėje sienelėje – dvi garsiakalbių angos.

Kompiuteryje įdiegta „Android 2.3 Gingerbread“ operacinė sistema, taigi, priekinėje sienelėje neapsieita be specialių lietimui jautrių valdymo mygtukų: „Atgal“, „M“ (įjungia valdymo langelį) ir „Namelis“ (grįžimui į pagrindinį ekraną).

Kompiuteris bemaž du kartus storesnis nei pažangiausi gaminiai rinkoje – 13,5 mm, ilgis – 195,1 mm, aukštis – 120,7 mm. Svoris – 391 gramas. Korpusas pagamintas iš gana pigaus ir jautraus įbrežimams plastiko. Akumuliatoriaus įkrovimas trunka apie 2 valandas, įkrovimo metu juntamai šyla dešinysis kompiuterio šonas. Akumuliatoriaus talpa – 2000 mAh.

Įjungus kompiuterį, pasitinka vaizdas, primenantis pigiuosius išmaniuosius telefonus su „Android“ operacine sistema – viename šone žalia telefono atrakinimo juostelė, kitame – pilka garso išjungimo ar įjungimo juostelė. Ekrano kokybė, atvirai sakant, yra prasta – taškai yra akivaizdžiai matomi (ekrano raiška – 800 × 480 labiau tinkama išmaniesiems telefonams su gerokai mažesniu ekranu, bet kuomet ekrano įstrižainė yra 7 coliai, tokios raiškos yra gerokai per mažai). Ekrano žiūrėjimo kampas nedidelis – pavertus kompiuterį matomas vaizdas stipriai keičiasi.

Nemaloniai nustebino tai, kad pirštu braukiant per ekraną jaučiamas tam tikras slydimo netolydumas, tarsi paviršiaus stiklas būtų nelabai tiksliai poliruotas.

Kompiuterio kamera yra vos 0,3 MP raiškos ir tik priekinėje pusėje. Galbūt balso skambučiams per „Skype“ to ir pakanka, bet fotografavimui – tikrai ne.

Kiek nuliūdino tai, kad vietoje oficialios „Android Market“ programėlių parduotuvės kompiuteryje yra „Appslib“, nors pastarojoje parduotuvėje esančios programėlės yra skirtos specialiai planšetiniams kompiuteriams. Pastebėtina tai, kad programėlių komentarai dažniausiai rašomi ne anglų kalba – pagal kalbą tikriausiai galima būtų spręsti kuriuose regionuose ši parduotuvė yra populiariausia. Beje, internetas pasiekiamas tik per „Wi-Fi“ modulį, 3G ryšio galimybės šiame kompiuteryje nėra.

Panašu, kad šiame kompiuteryje esama ir kažkokių judančių detalių: ekrane judant vaizdui girdisi, kad kompiuteryje vyksta tam tikra „veikla“, be to, jis net stovėdamas skleidžia keistus garsus – kartkartėmis jame kažkas sukrebžda.

Labiausiai nuvylė kompiuterio akumuliatorius, kurio veikimas yra itin nestabilus (arba klaidingai veikia jo indikatorius): paėmus kompiuterį su 30 % akumuliatoriaus įkrovimą rodančiu indikatoriumi nepavyko pabaigti netgi vienos „Spider Solitaire“ partijos. Be to, po pilno įkrovimo dieną be jokio aktyvumo pastovėjusiu kompiuteriu bandant pažiūrėti filmą pavyko pamatyti tik pirmąsias 20 minučių – paskui jis išsijungė. Kita vertus, ką tik pakrautu kompiuteriu peržiūrėjus 1 val. 20 min. trukmės filmą indikatorius rodė, kad akumuliatorius pakrautas 96 % – susidarytų įspūdis, kad juo filmus būtų galima žiūrėti 20 valandų, kas tikrai nėra tiesa.

Vienas iš nedaugelio šio daikto privalumų yra jo santykinai nedidelė kaina – 650 litų. Kiti privalumai yra duomenų įkėlimo būdų įvairovė („microSD“ lizdas ir „miniUSB“-USB laidas). Nors jeigu turite draugų ar giminių JAV, turbūt kur kas geresnis variantas – netgi pigiau įsigyti „Kindle Fire“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: