Programuotojas: Lietuvoje maža mobiliųjų programų rinka ir padeda ir trukdo  (2)

Išmanieji telefonai sėkmingai įsiskverbė į Lietuvos rinką, atverdami naują nišą programuotojams, kuriantiems mobiliųjų telefonų programas. Tačiau vietiniai vartotojai pasigenda lietuviškų programų gausos savo telefonams. Tokias programas kuriantis programuotojas Linas Valiukas mano, kad mažesnį pasirinkimą iš esmės Lietuvoje nulemia maža rinka ir dėl to esanti nedidelė konkurencija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Statistiškai, net 43 % išmaniųjų telefonų savininkų yra linkę mokėti pinigus už programas, tad toks verslo modelis turėtų plačiau sudominti programuotojus. Tačiau Lietuvoje susidomėjimas yra sąlyginai nedidelis – nors programos kuriamos, tačiau vartotojai pasigenda didesnes jų įvairovės ir pasiūlos. Nežiūrint net ir to, kad viešojoje erdvėje ne kartą yra pasirodę straipsniai apie gražias tokių programų kūrimo perspektyvas (žr. Lietuva – viena perspektyviausių šalių kurti išmaniųjų telefonų programėlėms).

Ką apie tokias galimybes mano patys programuotojai? Apie tai technologijos.lt žurnalistas kalbėjosi su programuotoju Linu Valiuku, šioje srityje besidarbuojančiu jau ne vienerius metus.

Visų pirma, jo nuomone, kalbant apie išmaniųjų telefonų programų perspektyvas, reikia atskirti pasaulinę ir lietuvišką rinkas. Bendras išmaniųjų telefonų programų pasirinkimas, apimant pasaulinę pasiūlą, yra didžiulis: nuo skaičiuoklių ir naujienų portalų programų iki funkcijų, paverčiančių telefoną vibruojančiu sekso žaisliuku. Tad pasaulinėje rinkoje sugalvoti kažką nauja – sudėtinga, nors sėkmės atveju galimybės daug didesnės. Tuo tarpu Lietuvoje dėl mažesnės pasiūlos atsiveria daugiau galimybių. Tačiau čia koją kišą kita problema – maža rinka.

Baimė, kad projektas neatsipirks arba jį nustelbs užsienietiškas analogas – pagrindinė mažos lietuviškos rinkos problema. Nedidelė Lietuvos rinka gali gąsdinti norinčius kurti lietuviškas programas, tačiau L. Valiukas įsitikinęs, kad tai daryti verta, kol išmanieji vis dar yra „ant bangos“. Pasak jo, finansiškai sėkmingų projektų yra – iš savo patirties jis paminėjo anglų kalbos žodyną telefonams, programas naujienų portalų skaitymui.

Kaip dažniausiai gimsta naujų programų idėjos? L. Valiuko nuomone, pats paprasčiausias idėjų generavimo metodas – paprasčiausiai pastebėti, kokios funkcijos telefone trūksta pačiam, o po to bandyti ją įgyvendinti. Tiesa, tokios idėjos ne visada atsiperka.

„Nors esu vilnietis, viešojo transporto schema man visada buvo sudėtinga, todėl nusprendžiau sukurti programą, kuriai nereikia interneto ir ja galima rasti reikalingus maršrutus“, – vienos iš savo sukurtų programų priešistorę pasakoja programuotojas. Tačiau jis pripažino, kad programos, prie kurios jis dirbo beveik metus, kūrimo laikas ir įdėtas darbas finansiškai neatsipirko. Tačiau finansinė nesėkmė entuziazmo nesumažino.

„Apsimoka rizikuoti ir kurti, nes lietuviškų programų nėra tiek daug, nėra konkurencijos“, – nedidelės rinkos privalumus vardina L. Valiukas.

Jo nuomone, lietuviškoje išmaniųjų telefonų programų rinkoje dar yra kur plėstis. Didesnį postūmį gali suteikti ir pačių lietuvių noras legaliai pirkti programas, tačiau, pasak programuotojo, nėra ko pasyviai laukti – svarbu stebėti pasaulines naujoves ir taikytis prie kintančios situacijos. Taip galima įgyvendinti savo svajonę ir sukurti finansiškai naudingą produktą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Artūras Ketlerius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)