„Oro lašas“: unikali irigacinė sistema, kurią sukurti įkvėpė Namibo dykumos vabalas (Video)  (6)

Išradėjo Sero Džeimso Daisono Apdovanojimų (The James Dyson Award winners) konkurso laureatu šiemet tapo Svinburno technologijų universiteto (Melburnas, Australija) išradėjas Edvardas Linakras (Edward Linacre). Mokslininkas Namibo dykumos vabalo pavyzdžiu sukūrė unikalią irigacinę (drėkinimo) sistemą, kuri drėgme sėkmingai aprūpina šaknis augalų, pasodintų net ir sausiausiuose planetos kampeliuose, kur nelyja kiaurus metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Irigacinė sistema, pavadinimu „Airdrop“ („Oro lašas“) drėgmę išgauna tiesiog iš sauso dykumos oro. Tokį pat triuką neprilygstamai įvaldęs ir vienas vabzdžių pasaulio atstovas – Namibo dykumos vabalas, gyvenantis tose planetos dykvietėse, kur per metus iškrinta ne daugiau kaip 1 cm kritulių. Organizmui reikiamą drėgmę vabzdys įgudo sukaupti tiesiog iš oro – drėgmė kondensuojasi ant vabalo nugaros ankstyvais rytmečiais. Hidrofiliški vabzdžio nugaros paviršiaus audiniai tarsi „paspendžia spąstus“ dykumos vėjelyje retai pasitaikančioms vandens molekulėms, o kai šių prisikaupia pakankamai, ant vabzdžio nugaros kondensuojasi organizmui taip reikalingas skystas vanduo. Irigacinė sistema „Airdrop“ šią iš gamtos nusižiūrėtą idėją atkartoja didesniu mastu. Energija savarankiškai apsirūpinantis įrenginys pumpuoja dykumos į požeminį vamzdyną – po žeme oras atvėsta tiek, kad vamzdeliuose pradeda kondensuotis vanduo. Vandens kondensatas surenkamas ir nukreipiamas greta vamzdelių esančioms augalų šaknims. E. Linkaro skaičiavimu, iš kubinio metro dykumų oro galima išgauti 11,5 mililitro vandens. Mokslininkas tvirtina, jog įrenginį patobulinus jo efektyvumas būtų dar didesnis.

Tokia irigacinė sistema galėtų nuolat tiekti drėgmę augalams, pasodintiems net ir sausiausiuose planetos regionuose (beje, apie juos jau esame rašę). Neginčytinas sistemos privalumas – ji ne tik nebrangi, bet ir energija apsirūpina pati. Be to, sistemos veikimui ar techninei priežiūrai papildomų investicijų praktiškai nereikia.

Sero Džeimso Daisono Apdovanojimų laureatu tapęs E. Linakras buvo apdovanotas 14 tūkst. JAV dolerių premija. Dar tokio pat dydžio premiją mokslininkui skyrė Svinburgo technologijų universitetas.

O čia – vaizdo siužetas apie Namibo dykumų vabalus:

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)