Kinijos prezidentas: šalies karinis laivynas turi iš anksto ruoštis karui  (3)

Kinijos prezidentas Hu Jintao per susitikimą su kariuomenės pareigūnais sakė, jog karinis jūrų laivynas turėtų „paspartinti savo transformaciją ir modernizaciją bei iš anksto pradėti ruoštis karui, ir taip turėtų prisidėti prie šalies saugumo“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol Kinija daugiausia dėmesio skyrė sausumos pajėgų modernizavimui, tačiau auganti įtampa jūriniame regione skatina sutelkti didesnį dėmesį į karinį laivyną. 

Daugiausia aistrų kelia Pietų Kinijos jūros teritorijoje esančios salos, į kurias pretenduoja Kinija, Vietnamas bei Filipinai. Įtakos šiame regione nenori prarasti ir JAV, tad ji palaiko kaimyninių valstybių siekius – tai savu ruožtu didina politinę įtampą tarp Kinijos ir JAV.

Kiek ši situacija grėsminga? Kol kas karas tikrai negresia – kaip pažymi BBC, nors masinės informavimo priemonės Hu Jintao kalbos vertime ir pavartojo žodžius „ruoštis karui“, kai kurie šaltiniai pateikė kiek kitokį vertimą – ruoštis „karinei gynybai“ ir panašiai. Tad tikru karu niekas negrasina, tačiau apžvalgininkai jau nusistebėjo tokia tiesmuka ir nediplomatiška prezidento retorika. Tikėtina, jog ji skirta būtent JAV ir jos remiamoms regiono valstybėms.

Tuo tarpu JAV išliko diplomatiška ir santūriai reagavo į tokį pareiškimą. „Dėl to niekas nepyksta, – naujienų agentūra AFP citavo Pentagono atstovą admirolą Johną Kirby. – Žinoma, mes nepavydime, jeigu kokia kita šalis turi galimybę plėtoti savo karinio jūrų laivyno pajėgas. Kiekviena valstybė turi teisę gintis“.

Šiuo metu tarp JAV ir Kinijos pareigūnų vyksta diskusijos dėl karinių klausimų. Vieną dieną trunkantis susitikimas būna kasmet, kurio tikslas – užtikrinti, kad tarp šių šalių nėra jokių nesusipratimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)