Italas kontraversiškus termobranduolinius reaktorius ruošiasi gaminti JAV (Video)  (24)

Mokslininkas iš Italijos Andrea Rossi, tvirtinantis, kad išrado pirmąjį pasaulyje šaltosios termobranduolinės energijos reaktorių, praėjusią savaitę apsilankė Masačūsetso valstijojej JAV bei susitiko su valstijos senatoriumi ir keliais mokslininkais, su kuriais aptarė galimybę šioje valstijoje gaminti šaltosios termobranduolinės sintezės reaktorius, rašo lifeslittlemysteries.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant labai skeptiško mokslinės visuomenės požiūrio jo darbų atžvilgiu, A. Rossi į JAV atvyko Masačūsetso senato mažumos vadovo respublikono Bruce’o Tarro kvietimu. Šis politikas yra aktyvus alternatyviųjų energijos šaltinių šalininkas. „Mano minčių eiga buvo gana paprasta: jeigu tai veikia, aš norėčiau, kad technologija būtų vystoma ir taikoma Masačūsetse“, – sakė senatorius.

A. Rossi tvirtina, kad jo energijos katalizatorius, trumpai vadinamas „E-Cat“, panaudodamas nedidelį kiekį energijos, sukelia vandenilio ir nikelio atomų jungimosi reakciją, kurios metu išskiriamas milžiniškas kiekis šilumos. Šilumos perteklius, daugiau nei dešimteriopai viršijantis sunaudojamos energijos kiekį, gali būti panaudojamas vandens užvirinimui, garų gavimui, kurie panaudojami elektros energijos generavimui.

Tokia galimybė energetiniu požiūriu yra patraukli dėl dviejų priežasčių: skirtingai nei vykdant branduolines reakcijas, termobranduolinės sintezės metu neišskiriama pavojinga radiacija. Ir, skirtingai nei standartinių termobranduolinių reakcijų atveju, šaltosios sintezės vykdymui nereikalinga milžiniška temperatūra.

Visgi per du dešimtmečius nuo to laiko, kai eksperimentatoriai pirmą kartą pademonstravo keistąją reakciją, didžioji dalis jų mokslo buvo diskredituota. Dauguma fizikų įsitikinę, kad šaltoji termobranduolinė sintezė yra neįmanoma teoriškai, o įrenginiai, kurie demonstruoja tokias reakcijas, paprastai susimauna išsamaus patikrinimo metu. Šiuo metu JAV energetikos departamentas, recenzuojami energetikos žurnalai ir JAV Patentų biuras šaltosios termobranduolinės sintezės aparatus vertina kaip apgavystes.

Visgi šiais metais A. Rossi atgaivino ginčus dėl šaltosios termobranduolinės sintezės. Jis daug neaiškina apie savo „E-Cat“ veikimo principus teisindamasis, kad technologija dar nėra patentuota, tačiau nemažai mokslininkų, stebėjusių aparato demonstraciją Bolonijoje (Italija) patvirtino, kad aparatas generuoja per daug energijos, kad tai būtų paprasta cheminė reakcija.

Pats A. Rossi aiškina, kad nuo spalio jau pardavė 13 „E-Cat“ reaktorių.

A. Rossi ir B. Tarras susitiko su Masačūsetso technologijos instituto, Northeastern universiteto ir Masačūsetso universiteto atstovais. Susitikimo dalyviai teigė, kad pagrindinė svarstoma tema buvo naminių šaltosios sintezės reaktorių gamyklos šioje valstijoje logistikos aptarimas, o ne mokslo, grindžiančio šaltosios sintezės reakcijas, išaiškinimas.

„Vertinant šaltosios sintezės reputaciją aš buvau nusiteikęs labai skeptiškai. Bet jeigu technologija pasirodys esanti sėkminga, niekas vėliau nenorėtų sakyti, kad tos technologijos atsisakėme“, sakė Masačūsetso universiteto mokslų dekanas Robertas Tamarinas.

A. Rossi sakė planuojąs netrukus grįžti į Masačūsetsą ir tikisi, kad ledai greitai pajudės. „Visi tikimės, kad kažkas prasidės per kelias savaites, o ne per kelis mėnesius“, – sakė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)