Lietuvoje saugomos skaitmeninės informacijos vertė pranoksta BVP  (0)

Lietuvoje esančios komercinės skaitmeninės informacijos vertė jau gali pranokti šalies bendrąjį vidaus produktą, kadangi valstybės ūkis aptarnauja ne tik šalies, bet ir užsienio gyventojų poreikius, prognozuoja ekspertai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Skaičiuojant pagal tai, kokią žalą galėtų padaryti Lietuvoje esančių duomenų praradimas arba jų panaudojimas ne pagal paskirtį, galima teigti, kad Lietuvoje esančių duomenų vertė jau pranoksta Lietuvos bendrąjį vidaus produktą (t.y. 93 939 mln. Lt 2010 m.) . Pakaktų vien finansinių institucijų, čia įkūrusių paslaugų centrus, lietuviams patikėtų duomenų vertės, jau nekalbant apie tai, kokia svarbi informacija ir žinios sukuriamos vietos įmonėse“, – teigia UAB „Baltnetos komunikacijos“ rinkodaros skyriaus vadovas Modestas Ancius.

Nors informacija ir ryšiai sukuria apie 3 % Lietuvos ekonomikos, tačiau informacinių technologijų ir informacijos vertė ūkiui yra daug didesnė, nei ši dalis. Mat šiandienėje ekonomikoje technologijos naudojamos praktiškai visuose sektoriuose, tačiau BVP rodiklis neatspindi įmonių ar vyriausybės sukurtos informacijos vertės. Į BVP įskaičiuojama tik galutinė visų prekių ir paslaugų vertė, atitinkamai ji priskiriama „sąskaitą išrašiusiam“ sektoriui.

Lietuvoje organizacijos retai užsiima tinkama duomenų apsauga. Jos dažniausiai nedaro jokių turimų duomenų atsarginių kopijų vertindamos, kad atsarginių kopijų techninė ir programinė įranga brangiai kainuotų. Tačiau vos vienas duomenų praradimo incidentas gali kainuoti verslą, kai tuo tarpu siūlomų inovatyviausių duomenų apsaugos sprendimų kaina būtų nepastebima tarp kitų įmonės išlaidų eilučių.

Iškalbingi JAV duomenys rodo, kad 60% kritinių duomenų netekusių įmonių užsidaro per 6 mėn. nuo įvykusio incidento. Tuo tarpu per metus bankrutuoja net 93% įmonių, kurios dėl nenumatytų aplinkybių netenka nuosavų duomenų centrų, teigiama Vašingtone įsikūrusios Nacionalinės archyvų ir dokumentų administracijos (angl. NARA) tyrime. Kasmet vidutiniškai 6% visų kompiuterių netenka dalies ar visų duomenų.

Aleksandras Jankevičius, atstovaujantis UAB „Provisus”, tikina, kad vieno serverio duomenų vertė aprašoma šešiaženkliais skaičiais, o duomenų netekimas reikštų itin didelius nuostolius bet kuriai kompanijai. Per visą pasaulį nuaidėjo 2008 m. vasario 3 d. įvykęs incidentas, kuomet dėl „nulūžusio“ Šiaurės šalių telekomunikacijų bendrovės „TeliaSonera“ serverio trys šimtai tūkstančių vartotojų prarado dalį laiškų elektroninio pašto dėžutėse, kadangi nebuvo padarytos atsarginės duomenų kopijos. Įmonė vien kompensacijoms klientams atseikėjo apie 10 mln. JAV dolerių, nevertinant reputacijai padarytos žalos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)