ES stabdo „Motorola Mobility“ pardavimą bendrovei „Google“  (2)

„Google“ suplanuotas sandoris įsigyti „Motorola Mobility“ bus kiek pristabdytas, nes Europos Sąjungos įstatymų sergėtojai nori atlikti detalesnį sandorio vertinimą, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos komisija praėjusią savaitę atskleidė, kad sandorio palaiminimo procesas praėjusią savaitę buvo pristabdytas ir iš bendrovių paprašyta papildomos informacijos. Šių metų pradžioje bendrovė „Motorola“ buvo suskaidyta į dvi dalis, o rugpjūtį „Google“ pasiūlė 12,5 mlrd. dolerių už tą įmonės dalį, kuri gamina mobiliuosius telefonus ir planšetinius kompiuterius. ES turi įstatyminę galią sustabdyti sandorį ar pareikalauti, kad jis būtų atšauktas.

Po „Motorola Mobility“ perėmimo „Google“ savo intelektinę bazę papildytų 17 000 patentų. „Google“ generalinis direktorius Larry Page'as jau anksčiau sakė, kad sprendimas įsigyti „Motorola Mobility“ „suteiktų galimybę geriau ginti „Android“ nuo antikonkurencinių grėsmių iš „Microsoft“, „Apple“ ir kitų bendrovių pusės“.

Praėjusią savaitę „Motorola Mobility“ pasiekė pergalę pirmame patentinės kovos prieš „Apple“ etape Vokietijos teisme. Tikėtina, kad tai gali pasitarnauti kaip svertas „Google“ derėtis dėl platesnio susitarimo su „Apple“.

Sustabdytas laikrodis

Europos komisija iš pradžių tikėjosi pateikti savo išvadas dėl susijungimo sausio 10 dieną, tačiau dabar pareiškė, kad naują sprendimo pateikimo datą nurodys vėliau.

„Sprendimo pateikimo data atšaukta, nes komisijai reikia, kad „Google“ pateiktų tam tikrų dokumentų, kurie yra būtini vertinant perėmimą. Kai tik komisija turės visą reikiamą informaciją, bus atnaujintas sandorio vertinamas ir komisijos tinklalapyje bus paskelbta nauja sprendimo pateikimo data“, - sakė konkurencijos komisijos atstovė spaudai Amelia Torres.

Teisės ekspertų teigimu, toks komisijos sprendimas nėra retenybė. „Sustabdyti sandorio vertinimą yra gana dažnai taikoma praktika – taip nutinka reikšmingo dydžio mažumai sandorių. Daugeliui investuotojų kils klausimas ar sprendimas bus priimtas per pirmos fazės tyrimą, ar bus reikalinga detalesnė antroji tyrimo fazė“, - sakė teisininkų bendrovės „SJ Berwin“ ES teisės ir konkurencijos skyriaus vadovas Simonas Holmesas.

Patentų analizė

„Google“ atstovai tvirtina nemaną, jog šios naujienos reiškia, kad sandorį su „Motorola Mobility“ teks atšaukti. „Europos komisija paprašė papildomos informacijos peržiūrint „Motorola Mobilitį“ įsigijimo sandorį, o tai yra įprastas dalykas. Esame tikri, kad komisija nuspręs, jog šis sandoris nepakenks konkurencijai. Glaudžiai bendradarbiausime su komisija tęsiant sandorio vertinimą“, - sakė „Google“ atstovas spaudai.

Komisija jau išsiuntinėjo klausimynus apie šį įsigijimą kitoms įmonėms. Vienas iš klausimyne nurodytų klausimų – ar „Google“ galėtų išskirti „Motorola Mobility“ iš kitų „Android“ įrenginių gamintojų ir teikti jiems pirmenybę. Ekspertų manymu, mažai tikėtina, kad šis susirūpinimas pakiš koją sandoriui, nes tokiu žingsniu „iš esmės „Google“ nusipjautų sau nosį norėdama papiktinti savo veidą“, mat suerzintų kitus „Android“ partnerius, kurie tikriausiai pradėtų teikti pirmenybę konkurentų operacinėms sistemoms.

Tuo tarpu klausimai dėl „Motorola“ patentų gali tapti priežastimi, dėl kurios Europos teisininkai gali iš tiesų ilgiau patyrinėti situaciją prieš priimant sprendimą. „Tiesą sakant, nematau būdo šį klausimą išspręsti paprastai... nes yra kitas klausimas, kurį analizuoti sudėtingiau. Yra tūkstančiai patentų. Nežinau ar patys „Motorola“ atstovai žino tų patentų tikslią vertę ir tikrumą. Tai kaip gi komisija galėtų juos įvertinti per tokį santykinai trumpą susijungimo vertinimo laiką?“, - svarsto S. Holmesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: