Seimas apmokestino tuščias laikmenas, vaizdo ir garso aparatūrą, kompiuterius, telefonus  (56)

Nuo kitų metų kovo gali brangti tuščios laikmenos - po ilgų diskusijų Seimas trečiadienį jas visgi nutarė apmokestinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asociacijos „Infobalt“ atstovai sako, kad pataisos pabrangins ne tik tuščias laikmenas, bet ir televizorius, mobiliuosius telefonus, asmeninius kompiuterius, o naujas mokestis biudžetą papildytų apie 20 mln. litų.

Už pataisas, kuriomis siūloma autoriams mokamą kompensaciją rinkti ne tik už parduodamas tuščias laikmenas, tačiau ir už televizorius, mobiliuosius telefonus, asmeninius kompiuterius, balsavo 64 Seimo nariai, prieš – 3, o susilaikė 12 parlamentarų.

Už atminties korteles, USB atmintines, priklausomai nuo talpos (už daugiau nei 32 GB talpos), bus renkamas 0,5-10 litų mokestis, už neintegruotus asmeninių kompiuterių diskus – 5-15 litų, skaitmeninius vaizdo ir garso leistuvus su atminties įrenginiu – 1,5-40 litų. Asmeninius kompiuterius siūloma apmokestinti 20 litų mokesčiu.

Naujuosius mokesčius turės mokėti įmonės, parduodančios Lietuvoje pagamintus ar iš kitų valstybių į šalį atvežtus įrenginius ir tuščias laikmenas. 60 % surinktų lėšų būtų skiriama autoriams, po 20 % – knygų leidėjams ir periodinės spaudos leidėjams.

Dėl naujojo mokesčio įrenginiai gali brangti iki 3 %, o atminties kortelės, USB atmintinės ir kompiuterių kietieji diskai – iki 6 procentų. Be to, anot pataisų iniciatoriaus Juliaus Dautarto, siekdami konkurencinio pranašumo, prekių pardavėjai gali nedidinti kainų ir kompensacijas mokėti iš savo pelno dalies. Šiuo metu 6 % atlyginimas autoriams renkamas tik nuo tuščių laikmenų – garsajuosčių, vaizdajuosčių, mini diskų, CD, DVD, „Blu-ray“ diskų – pardavimo kainos.

Pasak konservatoriaus Pauliaus Saudargo, įsigijus tuščias laikmenas, jose 99 % laikoma muzika, kiti autorių kūriniai. „Mūsų tekstiniai ir word failais užima labai mažą procentą. Labai mažai iš mūsų patys kuria ir laiko savo kūrybą didelės talpos laikmenose, ten laiko tik piratiniu būdu nusikopijuotus iš interneto kūrinius“, – sakė jis.

Socialdemokratė Irena Šiaulienė prognozavo, kad verslo interesai dėl pataisų neturėtų nukentėti, o konservatorius Kęstutis Masiulis piktinosi, kad tuščių laikmenų apmokestinimas – mokestis už tai, kad tuščia laikmena gali būti panaudojama piratavimui. „Kodėl reikia atsakyti už kažkieno galimus piratavimus tiems, kad nepiratauja?“ – klausė parlamentaras.

Konservatorius Vaidotas Bacevičius kaip pataisų ydą nurodė tai, kad juose nėra įtvirtintas teisingas kompensavimo autoriams mechanizmas. „Jeigu apmokestinsime planšetinius kompiuterius, mobiliuosius telefonus, kitas laikmenas, kurių neapmokestina kitos 25 Europos Sąjungos valstybės, ką iš to gaus Mamontovas,kurio kūryba mums visiems patinka? Nieko negaus“, – sakė jis ir pabrėžė, kad autorių socialinius interesus ir materialinį jų gerbūvį reikia nustatyti kitomis priemonėmis.

Pirmą kartą vaizdo ir garso laikmenos apmokestintos 2004-aisiais, Lietuvai stojant į Europos Sąjungą. Vyriausybė 2007-aisiais nutarimu susiaurino įstatyme numatytą mokestį ir įpareigojo jį rinkti tik už tuščias laikmenas, nerenkant mokesčio už kietuosius diskus. Kai kurių didmenininkų duomenimis, ne asmeninėms reikmėms dabar gali būti naudojama apie 80 % visų šalyje parduodamų laikmenų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (56)