Afganistanas po 10 metų pertraukos vėl pradėjo naftos prekybą  (6)

Afganistano vyriausybė sutiko pasirašyti stambią naftos sutartį su Kinijos valstybine korporacija „China National Petroleum Corporation“ (CNPC), skelbia AFP, remdamasi Afganistano prezidento Hamido Karzajaus pranešimu. CNPC pateikė naudingiausią pasiūlymą konkurse, kuriame pirmą kartą per pastaruosius dešimt metų šalis parduoda telkinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CNPC kartu su Afganistano „Watan group“ eksploatuos tris telkinius Amudarjos upės slėnyje. Žaliavos regiono, kur darbuosis CNPC, vertinamos 87 mlrd. barelių naftos.

Be to, gruodžio 26 d. Afganistanas pasirašė sutartį su Iranu dėl benzino, dyzelino ir aviacijos kuro milijonų tonų tiekimo.

Naftos gavyba gali atnešti Afganistanui milijardus dolerių mokesčių. Vis dėlto žaliavų sektorius, kaip, beje, ir daugelis kitų šioje šalyje, nepakankamai išvystytas dėl klestinčios korupcijos, politinio nestabilumo ir silpnos infrastruktūros.

Pirmą kartą nafta Afganistane buvo aptikta 1959 metais – Amudarjos baseine. Dar 2006 metais bendros įrodytos žaliavų atsargos šioje šalyje siekė ne daugiau kaip 2 mlrd. barelių (JAV energetikos departamento duomenimis). Praėjusią vasarą Balcho provincijoje buvo aptikti naftos telkiniai, kuriuose, spėjama, glūdi apie 1,8 mlrd. barelių naftos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)