Simpatiškas robotas kaip žurnalistikos priemonė (Video)  (3)

JAV sukurtas robotas, kuris važinėja po miestą ir ima iš praeivių interviu, kartu filmuodamas jį supančią aplinką. Įdomiausia yra tai, jog robotas yra palyginti paprastas, tačiau jo užfiksuoti interviu su žmonėmis – nepakartojami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nesudėtingas robotas vardu Boxie, sukurtas MIT instituto „Media Lab“ grupės nario Aleksandro Rebeno (Alexander Reben), labai primena Disnėjaus animacinio filmo „Wall-E“ pagrindinį herojų. Bent jau jų proporcijos panašios ir vikšrai beveik identiški.

Pagrindinis Boxie ginklas – sugebėjimas ne tik sukelti draugiškumą ir pasitikėjimą, tačiau jokiu būdu nepažadinti pavojaus jausmo. Efektas pasiekiamas mažu ūgiu, didelėmis akimis ir… kartoniniu korpusu. Roboto autorius A. Rebenas aiškina, jog žmonės į kartoną žiūri kaip į visiškai nepavojingą medžiagą. Taip būdu robotas daug simpatiškesnis už savo pirmąjį variantą iš balto plastiko, kuris kažkodėl primindavo kaukolę.

Gatvėje Boxie orientuojasi ultragarsu, taip sėkmingai išvengdamas kliūčių, o pašnekovus suranda ultravioletiniais jutikliais (tiesa, stambus šuo gali robotą suklaidinti). Kai tik robotas suranda tą, kuris nori su juo pabendrauti, jis vaiko balsu pradeda uždavinėti klausimus. Po kurio laiko mašina paprašo ją pakelti ir parodyti, kokia aplinka. Kai tik klausimai pasibaigia, žmogui siūloma paspausti vieną iš roboto šone esančių mygtukų – taip gaunama nauja klausimų porcija.

Per dieną robotas gali nufilmuoti iki šešių valandų trukmės reportažą, tuo tarpu ilgiau filmuoti riboja netgi ne baterija, o atmintis. Mažylis – paparacis reguliariai praneša savo kūrėjams apie savo būseną, prisijungdamas prie artimiausių „Wi-Fi“ belaidžio ryšio taškų. O štai GPS jam įdiegti nesuspėta, todėl dienos pabaigoje tenka Boxie ieškoti. Kaip papasakojo A. Rebenas, kartą jis savo kūrinį rado šiukšlių krūvoje, tuo tarpu kitą kartą teko Boxie „vaduoti“ iš vaiko, kuris jau buvo robotą nutempęs prie tėvų automobilio.

Kūrėjai patenkinti projekto rezultatais, kurie buvo pristatyti konferencijoje „ACM Multimedia 2011“. Ir nieko keisto. Juk kūrėjams pavyko adaptuoti robotą prie socialinės aplinkos. Tam tikrų neapykantos momentų vis tik buvo: sensoriai, paslėpti robote, parodė, kad jį keletą kartų grubiai pastūmė ar net numetė ant žemės. Tačiau iš esmės Boxie patiko publikai, o apie tai byloja valandų valandos nufilmuotos medžiagos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: