Vienai parai išjungta angliška „Wikipedia“ versija  (13)

Nemokama internetinė enciklopedija „Wikipedia“ šiandien parai išjungta, protestuojant dėl įstatymo SOPA (Stop Online Piracy Act) projekto, kurį planuojama svarstyti JAV Kongrese.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią naujieną praėjusį pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė jos įkūrėjas Jimmy Walesas (Džimis Veilsas). „Perspėjimas moksleiviams! Namų darbus atlikite iš anksto. „Wikipedia“ trečiadienį protestuos prieš blogą įstatymą!“ - nurodė jis. „Laisvė niekada nesuteikiama engėjo savo noru; jos turi reikalauti engiamasis“. - MLK. Trečiadienį „Wikipedia“ reikalaus“, - pareiškė J.Walesas, cituodamas nužudytą JAV pilietinių teisių lyderį Martiną Lutherį Kingą (Martiną Liuterį Kingą).

Šiuo metu JAV Atstovų Rūmams yra pateiktas svarstyti įstatymas „Stop internetiniam piratavimui“ (SOPA), o Senatui - IP adresų apsaugos įstatymas. Šiuos įstatymų projektus palaiko Holivudas, muzikos pramonė, Programinės įrangos gamintojų ir platintojų susivienijimas (BSA), Amerikos nacionalinė gamintojų asociacija (NAM) ir JAV Prekybos rūmai.

Tačiau praeitą mėnesį „Google“, „Twitter“, „Wikipedia“, „Yahoo!“ ir kitų interneto milžinų įkūrėjai išreiškė susirūpinimą dėl šių dviejų teisės aktų, atvirame laiške nurodę, kad tokie įstatymai „suteiks JAV galimybę cenzūruoti internetą, naudojant metodus, panašius į taikomus Kinijoje, Malaizijoje ir Irane“. „Raginame Kongresą labai gerai pagalvoti prieš keičiant reguliavimą, kuriuo pagrįstas internetas, - pabrėžė jie. - Neatimkime iš kitos verslininkų ir įkūrėjų kartos tų pačių galimybių, kurias turėjome mes visi.“

J.Walesas nurodė, kad „Wikipedia“ portalas anglų kalba bus išjungtas visai parai. „Galutinės detalės tebesvarstomos, tačiau panašu, kad sutariama dėl „visiško“, o ne „švelnaus“ išjungimo“! - rašo jis. - Tai bus „oho“. Tikiuosi, jog dėl „Wikipedia“ trečiadienį išsilydys telefonai Vašingtone. Praneškit visiems pažįstamiems!“

Šiandienos streike taip pat dalyvauja ir kitos populiarios svetainės, tarp jų „Reddit“, „Mozilla“, „Nerd Reactor“, „Free Press“, WordPress“, „Tucows“. Svarbiausia, kad galimybę streikuoti, tiesa, nebūtinai visiškai uždarant prieigą prie turinio ar paslaugų, tačiau vienaip ar kitaip išreiškiant griežtą savo poziciją, svarsto ir interneto milžinai „Google“, „eBay“, „Twitter“, „PayPal“ ir kt.

Pasak organizacijos „NetCoalition“, vienijančios interneto turinio kūrėjus ir leidėjus, atstovo Markhamo Ericksono, JAV Kongresui pateikti naujieji kovos su piratavimu įstatymų projektai iš esmės gali pakeisti interneto veikimo būdą. „Žmonės turi suprasti, kokios bus šių tam tikroms interesų grupėms palankių įstatymų pasekmės kiekvienam besinaudojančiam internetu“, – pareiškė jis.

Visa informacija norintiems prisijungti prie streiko ir vienu ar kitu būdu jį paremti skelbiama „SOPA Strike“ interneto svetainėje. Tinklalapių savininkai gali į savo serverius įkelti HTML ar „JavaScript“ kodo fragmentą ir prisijungti prie protestuojančių.

"Vikipedijai", kurios tekstus rašo savanoriai, sausio 11 dieną sukako 11 metų. Ši didžiausia visų laikų enciklopedija apima daugiau nei 20 mln. straipsnių 282 kalbomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)