Interneto streikas suveikė: JAV įstatymų leidėjai keičia nuomonę apie antipiratinius įstatymus  (9)

Pasibaigus interneto streikui, kurio metu neveikė tūkstančiai tinklalapių, dalis JAV įstatymų leidėjų pakeitė nuomonę apie svarstomus antipiratinius įstatymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interneto bendruomenė trečiadienį sukilo dėl JAV svarstomų teisės aktų – Atstovų rūmams pateikto „Stop Online Piracy Act“ (liet. stop piratavimui internete įstatymas, SOPA) ir Senate svarstomo „Protect IP Act“ (liet. IP apsaugos įstatymas, PIPA).

Abiejų įstatymų esmė, tikslai ir priemonės jiems pasiekti yra panašios: siekiama sukurti interneto svetainių „juodąjį sąrašą“, į kurį patekusiems tinklalapiams būtų taikomos griežtos sankcijos. Įstatymų oponentai baiminasi, kad jie gali paversti internetą kontroliuojama ir cenzūruojama erdve, o interneto piratams realaus poveikio neturėtų.

Paskutiniais duomenimis, bent 18 Senato narių paskelbė nutraukiantys paramą PIPA įstatymui. Svetainės Opencongress.org skaičiavimu, šiuo metu PIPA įstatymą remia 33 senatoriai, jam nepritaria 36 Senato nariai, o likusieji yra neapsisprendę arba viešai nepaskelbę savo pozicijos. Iš viso Senate yra 100 narių. Anot BBC apžvalgininkų, iš PIPA įstatymą palaikančiųjų gretų pasitraukus daliai senatorių, jo likimas tapo neaiškus, nors anksčiau buvo panašu, kad įstatymas bus patvirtintas. Ar tęsti PIPA įstatymo svarstymus, JAV Senatas turėtų balsuoti sausio 24 dieną. JAV Kongrese SOPA įstatymo svarstymas šiuo metu yra sustabdytas, prie šio klausimo numatoma grįžti vasarį.

Tačiau net jei antipiratiniai įstatymai būtų priimti, prezidentas Barackas Obama gali nuspręsti juos vetuoti. Dar savaitgalį Baltieji rūmai išplatino pranešimą, kuriame rašoma, kad jie „nepalaikys įstatymų, kurie mažina saviraiškos laisvę, didina kompiuterinio saugumo riziką ar kenkia dinamiškam, inovatyviam visuotiniam tinklui“.

Didžiausia trečiadienio streiko dalyvė, interneto enciklopedija „Wikipedia“, pranešė, kad išjungus prieigą prie straipsnių anglų kalba pranešimą apie SOPA ir PIPA įstatymų keliamus pavojus perskaitė daugiau nei 162 mln. žmonių. „SOPA ir PIPA dar nemirė: jos laukia šešėlyje. Tačiau tai, kas įvyko per pastarąsias 24 valandas, yra nepaprasta. Internetas leido suspindėti kūrybiškumui, žinioms ir inovacijoms. Kai „Wikipedia“ išsijungė, jūs nukreipėte savo energiją tam, kad visa tai apsaugotumėte. Mes vėl įjungiame šviesas. Padėkite mums, kad jos šviestų skaisčiai“, – rašoma „Wikipedia“ pranešime.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)