„Apple“ ir „Google“ įtariamos sudarius kartelinį susitarimą dėl darbuotojų perviliojimo  (6)

Dar 2009 m. tarptautinė teisėsauga pareiškė įtarimus, jog "Google" ir "Apple" yra sudariusios neoficialų susitarimą nepervilioti viena iš kitos darbuotojų. JAV Teisingumo ministerija pradėjo tyrimą 2010 m., tačiau bylos detalės buvo atskleistos tik praeitą savaitę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp publikuotų dokumentų yra akivaizdūs įrodymai ne tik prieš "Google" ir "Apple", tačiau ir "Intel", "Pixar", "Lucasfilm", "Adobe" ir "Intuit", praneša interneto portalas TechCrunch.

Remiantis Kalifornijos apygardos teismo pareiškimu, šios kompanijos iš tikrųjų priėmė tarpusavio susitarimą apie „nesikišimą“ ir atsisakymą varžytis tarpusavio derybose. Dokumentai taip pat byloja apie tai, jog kompanijos kartu siekė apriboti savo darbuotojų galimybes vesti derybas dėl didesnio darbo užmokesčio.

Teisėsaugos teigimu, yra tiesioginiai ir akivaizdūs įrodymai, jog kompanijos žinojo apie tarpusavio susitarimus ir galėjo derinti savo veiksmus norimam tikslui pasiekti. Tokie veiksmai gali būti kvalifikuojami kaip antimonopolinių teisės aktų pažeidimas.

Kai kurie įdomiausi įrodymai gauti iš tarpusavio susirašinėjimo elektroniniu paštu. Pavyzdžiui, štai ką 2005 m. gegužės mėnesį "Adobe" personalo padalinio viceprezidentas rašė laiške „Apple darbuotojų parinkimas“, kuriame atsispindi susitarimas tarp "Adobe" prezidento Bruce Chizen ir tuometinio "Apple" vadovo Steve Jobs: „Briusas ir Styvas Jobsas turi susitarimą, jog mes negalime kviesti NIEKO iš "Apple" darbuotojų ir atvirkščiai“.

"Pixar" personalo skyriaus vadovės Lori McAdams 2007 m. laiške buvo rašoma: „Aš ką tik telefonu kalbėjau su Danieliu Lambertu [iš "Apple"], ir mes susitarėme, jog nuo šio momento laikysimės džentelmeniško susitarimo su "Apple", kuris yra panašus į mūsų susitarimą su "Lucasfilm".

2011 m. rugsėjo mėnesį JAV Teisingumo ministerija paskelbė apie šešių minėtų kompanijų individualius susitarimus, o grupinio ieškinio svarstymas teisme suplanuotas šių metų sausio 26 d. Ieškovai, t.y. ta pati Teisingumo ministerija, reikalauja nuostolių atlyginimo visiems samdomiems darbuotojams, kurie dirbo bet kurioje iš šių kompanijų per tirtą ketverių metų laikotarpį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: