Popieriniai robotai – suima švelniai, bet tvirtai (Video)  (0)

Suslėgto oro pripildytos struktūros gali padėti sukurti naujus „švelnius“ robotus, galinčius tvarkytis su jautriais daiktais


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš popieriaus, naudojant origamio principus, galima „išlankstyti“ pigius, lengvai pagaminamus robotus, labai besiskiriančius nuo tradicinių plieninių giminaičių.

George'as Whitesidesas su kolegomis iš Harvardo universiteto anksčiau kūrė kalmarų įkvėptus robotus su dirbtiniais raumenimis iš minkšto plastiko ir varomus oro siurbliais.

Kaip atrodo panašūs robotai, galite peržiūrėti šiame vaizdo siužete:

Dabar jie sujungė šią techniką su popieriumi ir sukūrė daug lengvų, bet lanksčių ir galinčių pasisukti struktūrų, galinčių netgi pakelti sunkius krovinius.

Popierius lankstus, bet, ne taip, kaip plastikas, netąsus, tad pripildyti oro popieriniai balionai gali formuoti standžias struktūras. Whitesideso komanda, pasinaudodama šia savybe, sulankstė popierių į ortakį ir padengė lanksčiu plastiku. Pripūstas popierius išsitiesia aukštyn, sukurdamas mažą, vos 8 gramus sveriantį cilindrą, galintį pakelti 1 kilogramo svorį. Suklijavus skirtingas ortakio vietas, pripūstas jis pasidaro U formos arba tiesdamasis sukasi. (Advanced Functional Materials, DOI: 10.1002/adfm.201102978).

Šiuos paprastus kūrinius patobulinus, galima sukurti minkštakūnius robotus, galinčius padėti chirurgams ar pernešti neatsparius daiktus, kaip kiaušiniai ar vaisiai.

New Scientist, Nr. 2852

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)