Nėra elektros? Bateriją įkraukite kvėpuodamas!  (8)

Nebūtina pulti į kraštutinumus ir šio dalykėlio reikalingumą įvertinti tik kokios nors globalinės katastrofos kontekste. Gal kada teks atsidurti kokiame atokesniame planetos kampelyje, kur šio gėrio (elektros energijos) tiekimu kol kas nepasirūpinta. O gal panūsite taupyti vis brangesnę elektros energiją, prisidėti prie pastangų mažinti globalinį atšilimą ar rasite kokią nors kitą priežastį. Tačiau brazilo Žuau Paulu Lamolija (Joao Paulo Lammoglia) išradimas – originali baterijų įkrovimo koncepcija – vertas dėmesio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ž. P. Lamolija sukonstravo kaukės pavidalo įrenginį, kuris žmogaus kvėpavimo energiją paverčia elektros energija. Išradimas neliko nepastebėtas – už jį autorius jau yra gavęs prestižinę dizaino premiją.

„Elektroninę kaukę AIRE galima naudoti bet kokiomis aplinkybėmis, būnant patalpoje ar lauke, – aiškina išradėjas. – Jį naudoti galite, kai miegate, vaikščiojate, bėgiojate ar skaitote knygą. Šitaip ne tik sutaupysite elektros energijos (ir prisidėsite prie aplinkos tausojimo), bet ir turėsite papildomą pretekstą pajudėti. Be kita ko, kvėpavimo energija yra prieinama kasdien, 24 val. per parą ir nieko nekainuoja.“

Nesunku nuspėti, jog kaukės viduje įtaisytos nedidelės vėjo turbinos, kurias suka žmogaus kvėpavimo generuojami įkvepiamo ir iškvepiamo oro srautai. Nors jokių techninių detalių Ž. P. Lamolija kol kas neatskleidžia (nėra informacijos ir apie kaukės efektyvumą), tai nesutrukdė dizaineriui iš Rio de Žaneiro 2011 m. gauti „Red Dot Design Award“ konkurse Geriausio iš Geriausiųjų premiją „Energetikos“ kategorijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)