Dar viena hipotezė apie „Titaniko“ žūtį - katastrofą nulėmė ir Mėnulio įtaka  (8)

Praėjus beveik 100 metų po „Titaniko“ katastrofos, mokslininkai nustatė, jog tikroji nelaimės priežastis, kada lainerio kelyje pasimaišė ledkalnis, yra Mėnulis, skelbia „telegraph.co.uk“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis naujausiu tyrimu, laineris atsitrenkė į kelyje pasimaišiusį ledkalnį dėl prieš tris mėnesius įvykusio keisto reiškinio, kai prie Žemės priartėjęs Mėnulis sukėlė ledkalnio pasislinkimą į „Titaniko“ maršrutą.

Mokslininkai nustatė, kad dėl neįtikėtinai reto astronominių aplinkybių derinio, kai Mėnulis prie Žemės priartėjo taip arti, kaip niekada to nebuvo per 1 tūkst. 400 metų, 1912-ųjų sausį vandens lygis pakilo neįtikėtinai aukštai.

Pirmą kartą įvykęs toks stiprus bangavimas išjudino didžiulius ledkalnius iš jų įprastos vietos netoli Kanados pakrantės ir nukreipė juos pietų kryptimi. Prireikė lygiai trijų mėnesių, kol ledkalniai pasiekė laivybos kelius, kur balandžio 14-ąją nuskendo „Titanikas“, nusinešdamas 1 tūkst. 500 žmonių gyvybes, mokslininkai skelbė žurnale „Sky&Telescope“.

„Lainerio kelyje atsiradęs ledkalnis sukėlė nelaimę, o Mėnulio įtaka paaiškina, kaip neįprasto dydžio ledkalnis atsidūrė „Titaniko“ kelyje“, – sakė prof. Donaldas Olsonas (Donald Olson) iš Teksaso universiteto. Tiesa, nelaimės būtų pavykę išvengti, jei laivas būtų iš anksto pastebėjęs ledkalnį ir aplenkęs jį saugiu atstumu. Tačiau čia irgi galėjo pamaišyti gamtos jėgos – apie tai rašėme straipsnyje „Titaniką“ suklaidino optinė iliuzija?

Įprastai padidėjęs vandens lygis būdingas pavasario potvyniams, kuriuos sukelia Mėnulio ir Saulės pozicijos, kada sustiprėja jų gravitacinės traukos jėgos. 1912-ųjų sausio 4-ąją Mėnulis priartėjo prie Žemės arčiau nei bet kada per 1 tūkst. 400 metų. Tai įvyko praėjus dienai po to, kai Žemė buvo arčiausiai per priartėjusi prie Saulės, kas nutinka kasmet. Šių keistų aplinkybių sutapimas sukėlė rekordinį pavasario potvynį lemtingais 1912-aisiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: