Nuotraukos „Facebook“ tinkle padėdavo irakiečiams atakuoti JAV karius  (3)

Išmaniaisiais telefonais padarytos nuotraukos pagal nutylėjimą turi vietovės, kur jos padarytos, GPS koordinates. Tuo tarpu JAV karių potraukis fotografuoti save ir iš karto viską tučtuojau publikuoti kokiame nors socialiniame tinkle nemažai iš jų tapo lemtingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis oficialiu JAV armijos puslapiu, Irako ir Afganistano kovotojai naudojosi socialiuose tinkluose patalpintomis nuotraukomis, kad galėtų aptikti potencialius taikinius savo minosvaidžiams, kurie atakuodavo iš uždarų pozicijų. Būtent taip, pavyzdžiui, 2007 m. Irake vos per vieną ataką buvo sunaikinti keturi malūnsparniai AH-64 – tiesiai ant pakilimo tako. Tačiau tuo socialinių tinklų pavojai reguliarių armijų kariams tik prasideda.

Šiandien daugelis socialinių tinklų, tokių kaip "Foursquare",  "Gowalla", SCVNGR, "Shopkick", "Loopt" ir "Whrrl", naudoja vadinamąjį geopozicionavimą, kad nuolat parodytų, kur yra vienas ar kitas minėtųjų paslaugų dalyvis. Net jei jūsų telefonas visai ne išmanusis, o tarkim, palyginti senas modelis "Nokia 3310", tai visai nereiškia, jog jūs saugūs. "Location-based service" (LBS) technologija leidžia nustatyti jūsų buvimo vietą ir paprastų mobiliojo ryšio stočių pagalba – tų pačių raudonų bokštų ir antenų, kurios mus supa (apsidairykite!) iš visų pusių.

Kaip matome, progreso nesustabdysi: 2006 m. atitinkamų Irano specialiųjų tarnybų žmonėms tekdavo lieti prakaitą, kad mobiliojo ryšio stočių pagalba surinkti informaciją apie Izraelio karinių pajėgų pozicijas ir perduoti viską kovotojams iš Hezbollah organizacijos į Libaną. Socialinių tinklų plėtra leido atsisakyti tokių vargingų darbų: dabar viską apsiima padaryti pačios amerikiečių organizacijos (turbūt tas pats aktualu ir izraeliečiams).

JAV armijos atstovų teigimu, pačiu didžiausiu informacijos šaltiniu apie JAV kariuomenės buvimo vietą tapo fotografijos socialiniame tinkle "Facebook". "Foursquare" ir kitokių panašių tinklų populiarumas nėra toks didelis, taigi ir informacijos juose mažiau. Paprastai būna taip – bet kuris malūnsparnio pilotas ar keleivis, atvykęs į naują tarnybos vietą, jaučia pareigą nusifotografuoti pakylančio malūnsparnio fone.

2007 m. po tokių nuotraukų patekimo į „Facebook“, Irako kovotojams reikėdavo tik iš nuotraukos failo sužinoti koordinates, priartėti maždaug 4 – 5 km atstumu nuo amerikiečių malūnsparnių nusileidimo vietos ir nutaikyti tų pačių metų gamybos BM-37 minosvaidžius ten, kur patys amerikiečiai nurodė. Dabar JAV kariuomenės vadovybė tiesiai pareiškė apie būtinybę kariams savo išmaniuosiuose telefonuose išjungti „geo tagging“ funkciją.

Tiesa, skepticizmo čia tikrai nemažai: II Pasaulinio karo metu JAV kariams buvo griežtai nurodoma naudotis savo pagrindinio ginklo – šautuvo „M1 Garand“ dioptriniu taikiniu. Tačiau generolas J. Patton vėliau teigė: „Iš šimtų apklaustų kariūnų tik trys ar keturi paminėjo, jog matė kareivį, kovoje naudojantį dioptrinį taikiklį“. Reikia pažymėti, jog pats generolas tokių kareivių nematė. Matyt, kol armijoje nebus visiškai uždrausti išmanieji telefonai (nors taip vargu, ar atsitiks), vargu ar galima tikėtis sistemingo instrukcijų laikymosi. Turbūt neverta ir sakyti, jog vyrukai iš Talibano tai puikiai supranta.

Žinoma, dar didesnį potencialą turi tokio tipo socialiniai tinklai, kaip „Foursquare“ arba „Google Lattitude“. Tačiau šiuo atveju padės tik visiška telefonų konfiskacija iš kareivių, o šito tikrai neatsitiks (vis tik žmogaus teisės ir panašiai).

Beje, Irako ir Afganistano kovotojų veiksmus priskirti „biudžetiniam kibernetiniam karui“, kaip tai traktuoja JAV kariuomenės vadovybė, būtų klaida. Iš esmės, kovotojai ima viešai internete esančią informaciją, kurią ten patalpino patys amerikiečiai. Kaip pažymi ekspertai, visa tai yra toks pats „kibernetinis karas“, kaip ir rusų-japonų kare Port Artūro mūšio metu 1904 vasario 8–9 d. japonų artileristų naudojimasis rusų tvirtovės Port-Arture fotografijomis, kurios buvo publikuotos vietos laikraštyje (dėmesio!) apsiausties metu. Su elementariu aplaidumu ir neatsakingumu nei tada, nei XXI amžiuje nebus galima kovoti kitaip, kaip tik disciplinos stiprinimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: