Emigrantus į Lietuvą grąžinti mėgins internetiniai psichologai  (58)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) rado naują būdą tautiečių grįžimui iš emigracijos skatinti. SADM užsakymu, profesionalūs psichologai emigrantams teiks konsultacijas internetu. Tikimasi, jog taip „bus gerinama emigrantų iš Lietuvos psichologinė sveikata, kas neabejotinai turės teigiamą poveikį emigravusių asmenų grįžimui į Lietuvą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ministerija į šį eksperimentą žiūri su optimizmu. Tačiau emigrantų atstovai abejoja, ar psichologų konsultacijos paskatins tautiečių grįžimą į gimtinę.

Sieks pakeisti „negatyvų mąstymą“

Kaip nurodoma psichologinių paslaugų viešojo pirkimo dokumentuose, SADM sutartį su psichologais ketina sudaryti maždaug pusmečiui, iki šių metų pabaigos. Jei eksperimentas pasiteisins, numatyta galimybė sutartį pratęsti du kartus po 12 mėnesių.

Ministerija siekia, kad psichologinės pagalbos nuotoliniu būdu sulauktų bent šimtas emigrantų. Tarp psichologams keliamų uždavinių – kova su pesimistinėmis laimės svetur ieškančių tautiečių nuotaikomis.

„Psichologinių konsultacijų metu profesionalūs psichologai asmenims, emigravusiems iš Lietuvos, turi padėti atpažinti ir keisti negatyvų mąstymą, jaustis atsakingu ir kontroliuojančiu savo veiksmus, surasti kasdienių problemų sprendimus, atrasti stipriąsias savo puses ir pasinaudoti jomis įvairiose gyvenimo srityse“, – rašoma viešojo pirkimo dokumentuose.

Emigrantams susivokti padėsiantys specialistai, anot pirkimo aprašymo, ministerijai turės teikti išsamias ataskaitas apie savo darbą. „Paslaugos teikėjas, teikdamas paslaugą, fiksuoja konsultuotų asmenų lytį, amžių, šalį, į kurią emigravo asmuo, konsultacijų skaičių ir būdą, konsultacijų (pokalbių internete) trukmę, trumpai aprašo konsultuoto asmens problemą. Taip pat prie ataskaitos prideda kiekvieno konsultuojamo asmens pokalbių trukmės išklotinė arba elektroninių laiškų sąrašą, atspausdintą iš kompiuterinės programos popieriniame variante“, – reikalavimus vardija SADM.

Tikisi, kad eksperimentas pasiteisins

SADM teigimu, šiais metais internetinėms psichologų konsultacijoms numatoma išleisti ne mažiau kaip 20 tūkst. litų. Jei projektas pateisins lūkesčius, 2013 ir 2014 m. gali būti skirta po 30 tūkst. Lt. Sykiu ministerija pastebi, jog net ir sėkmingas projektas nebus tęsiamas, jei kitąmet jam nebus numatytas finansavimas.

„Kiek psichologų gali prireikti, yra paslaugą teikiančios organizacijos prerogatyva pasirinkti. Visgi, manoma, kad gali prireikti 4-5 psichologų. Konkurso nuostatuose nurodėme, kad bent 2 psichologai būtų profesionalai. Kiti galės teikti psichologines paslaugas su profesionalių psichologų priežiūra“, – teigiama ministerijos komentare.

Psichologinė pagalba emigrantams – ne naujovė. „Psichologinių konsultacijų teikimas, paliestiems emigracijos procesų nėra naujas reiškinys Lietuvoje. Psichologinės konsultacijos emigravusiems bei jų šeimos nariams buvo teikiamos 2009 m. užsienio lietuvių bendruomenės labai palankiai vertino šią priemonę, įvardindamos ją kaip realią priemonę, prisidedančią prie ryšių su išvykusiais Lietuvos gyventojais išlaikymo, tuo pačiu ir skatinančią reemigraciją“, – nurodo SADM.

Ministerija taip pat teigia prižiūrėsianti psichologus, kad šie nesiimtų gudravimo, pvz., kaip savo darbo rezultatą pateikdami susirašinėjimus su emigracijoje gyvenančiais savo bičiuliais.

„Psichologinių konsultacijų internetu techninėje specifikacijoje yra nurodyta, kad „siekiant užtikrinti, kad kuo daugiau emigravusių asmenų iš Lietuvos galėtų pasinaudoti šia paslauga, paslaugos teikėjas turės užtikrinti, kad paslauga būtų reklamuojama paslaugų teikėjo internetiniame puslapyje, per užsienio lietuvių bendruomenes ar kitais būdais“. Taigi, psichologines konsultacijas teikianti organizacija turės pati viešinti šią priemonę per užsienio lietuvių bendruomenes ir kitais būdais. Išaiškėjus nesąžiningo elgesio faktui ar įtarimui, ministerija gali ne tik nebepratęsti sutarties, bet ir nustačiusi, kad paslauga netinkamai vykdoma (konkurso nuostatų 13.11 punktas), reikalauti paslaugos teikėjo atlyginti dėl sutarties nevykdymo ar netinkamo vykdymo padarytus nuostolius“, – teigiama SADM komentare.

M. Kentavičius: emigrantams pagalbos reikia, bet reikia ir geresnės padėties gimtinėje

Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės (JKLB) Londono pirmojo skyriaus vadovas Mindaugas Kentavičius teigė abejojantis, ar nuotolinės psichologų konsultacijos paskatins tautiečius aktyviau krautis lagaminus grįžimui į gimtinę.

„Čia yra toks kompleksinis dalykas. Ir vien tik psichologų pagalbos čia galbūt ir nepakanka. Kadangi žmonės apsisprendę – kurie išvažiuoja, tai išvažiuoja. O kurie lieka, tai lieka. Kažką bandoma daryti (skatinant emigrantų grįžimą į Lietuvą – aut. past.), kol kas – apgraibom. Ir labai sunku pasakyti, kas gali pasiteisinti. Bet iš tikrųjų daug svarbiau – pati vidinė situacija Lietuvoje. Čia psichologų padėjimai ne kažin ką gali paveikti, kadangi čia visi turim gimines, pažįstamus Lietuvoje. Ir labai puikiai žinome situaciją. Sunku pasakyti, kiek gali padėti šitas dalykas“, – svarstė M. Kentavičius.

SADM, pašnekovo žodžiais, „užsimojo plačiai“, tačiau pačią ministerijos iniciatyvą Londono lietuvių bendruomenės atstovas vertina palankiai. Mat emigrantai iš tiesų dažnai susiduria su psichologinėmis problemomis.

„Žmonės papuola į visiškai kitą aplinką. Kalbos barjeras, truputį kita kultūrinė aplinka. Ir kai visa tai susideda į vieną krūvą – vis tiktai slegia. Ta pagalba reikalinga, bet ir čia vietoje yra psichologinė pagalba. Kam verkiant reikia – tas susiras. Bet jos iš tikrųjų niekada nebus per daug“, – tęsė M. Kentavičius.

Anot jo, kartais internetinis bendravimas su psichologu emigrantui gali būti net naudingesnis nei tiesioginis pokalbis. „Tam tikrais atvejais, tas nuo tolinis būdas net ir geriau. Kadangi ne kiekvienas ryšis eiti pas psichologą ir žiūrėti žmogui į akis. Kartais geriau pradėti nuotoliniu būdu, kad po to žmogus pasiryžtų eiti pas psichologą“, – reziumavo M. Kentavičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Šarūnas Černiauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (58)