Po apokalipsės – vandens deficitas? Implantuokite vandenį išsaugančias kibersistemas (Video)  (2)

Japonų dizaino studija „Takram“ gavo užsakymą sukurti butelį vandeniui, kurį žmonės galėtų naudoti ateityje, ištikus hipotetinei aplinkos katastrofai. Mėgindami įsivaizduoti, kaip atrodytų kylančio jūros lygio ir atominių negandų nuniokotas pasaulis, „Takram“ inžinieriai nutarė, jog butelio idėja ne tokia aktuali ir vietoj jos pasiūlė ištisą naują implantuojamą organų sistemą, kuri leistų organizmui prarasti kuo mažiau vandens.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kibernetinę sistemą išradėjai pavadino „Hydrolemic System“ („Hidroleminė sistema“). Ji ne tik optimizuoja organizmo skysčių šalinimo procesus, bet ir renka drėgmę iš oro, ką netobuli mūsų kūnai kol kas ne itin tesugeba. Ir, žinoma – organizme cirkuliuojančio vandens išsaugojimas. Tokiu būdu, kibersistemą implantavusiam asmeniui per dieną pakaks išgerti vos 0,1 stiklinės vandens (32 ml).

Į šnerves įvesti kateteriai rinks drėgmę iš iškvepiamo oro. Vandens pasišalinimui iš organizmo kelias bus užkertamas taip pat ir virškinimo bei šalinimo sistemose. Specialus antkaklis neleis kūnui perkaisti ir prakaituoti – perteklinė šiluma bus išsyk absorbuojama ir paverčiama elektros energija. „Malonumą“ prakaituoti tiesiog teks pamiršti.

Vandenį organizme tausojančią kibersistemą „Hydrolemic System“ sudaro Rubedo kapsulės, nosies ertmių implantai, arterinės-veninės šilumos transformatoriai, šilumą absorbuojantis antkaklis, šlapimo koncentratorius ir šalinimo produktų dehidratorius.

Rubedo kapsulės – kieto lukšto piliulės su skystu turiniu viduje. Tai ir yra vandens organizme papildymo šaltinis. Kad organizmas gautų reikiamą 32 ml vandens dozę, pakaks praryti penkias tokias piliules su vandens lašeliais jų viduje. Nosies ertmių implantai sukurti tam, kad sulaikytų ir grąžintų į organizmą iškvepiamą drėgmę. Plaučių iškvepiamas drėgnas oras kondensuojamas, o sukaupta drėgmė į organizmą grąžinama įkvepiant. Arterinės-veninės šilumos transformatoriai funkcionuoja kartu su šilumą absorbuojančiu antkakliu. Transformatoriai organizmo šilumos perteklių konvertuoja į elektros energiją. Šlapimo koncentratorius – viena svarbiausių šios kibersistemos dalių, mat daugiausiai vandens netenkame šlapindamiesi. Hidroleminė pūslė yra nedidelis šlapimo rezervuaras, kuriame sukauptas šlapimas filtruojamas taip, jog iš jo būtų gaunamas švarus vanduo. Šalinimo produktų dehidratorius yra ekskrementų rezervuaras ir būtų implantuojamas rektalinėje zonoje tam, kad vandenį rinktų iš ekskrementų.

Toks tad ateities vandens buteliuko receptas. Kaip visa tai veikia – papasakos šis vaizdo siužetas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)