JAV povandeniniai robotai pasiruošę kovai su Iranu (Video)  (13)

Jungtinių Valstijų karo laivai Persijos įlankoje ir Arabijos jūroje pasiruošė naudoti povandeninius robotus „SeaFox“, kurie turėtų paversti niekais Irano pastangas užblokuoti strateginės svarbos Ormūzo sąsiaurį, per kurį į Vakarus vežama nafta iš Artimųjų Rytų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurinėje šio sąsiaurio, kurio plotis siekia 34 – 115 kilometrų, esantis Iranas ne kartą grasino užblokuoti sąsiaurį jūrinėmis minomis, kurių šios šalies arsenale yra apie 2000. Tokias minas galima nuleisti į jūrą iš katerių ir povandeninių laivų. Sąsiaurio užminavimas visiškai paralyžiuotų jame laivybą, ekspertų teigimu, prireiktų kelių mėnesių jam išminuoti, skelbia „Gizmodo“.

Tačiau JAV kariškiai jau yra pasiruošę tokiai įvykių eigai ir tikisi, kad „SeaFox“ povandeniniai robotai ne tik pajėgs efektyviai ieškoti ir naikinti Irano minas Ormūzo vandenyse, bet ir užkirsti kelią į jį nedideliems Irano povandeniniams laivams, sakoma pranešime. Pasak kariškių, iki šiol nė vienos šalies karo laivynas nėra naudojęs robotų kovai su jūrinėmis minomis: vienintelė priemonė prieš jas tebuvo specialiai apmokyti jų ieškoti delfinai.

Europos gynybos pramonės koncerno EADS ir Vokietijos bendrovės „Atlas Elektronik“ sukurti „SeaFox“ robotai, naudojami NATO šalyse, gaminami skirtingų modifikacijų. Jų ilgis yra apie 1,3 metro, svoris – apie 40 kg, veikimo nuotolis – daugiau nei 1 kilometras. Šiuose aparatuose įrengtos vaizdo kameros, sonarai ir specialūs įrenginiai jūrinėms minos sprogdinti, priimantys detonavimo komandas šviesolaidžio kabeliais arba radijo ryšiu. Energiją „SeaFox“ tiekia akumuliatoriai. Šie jūriniai robotai gali pasinerti net į 300 metrų gylį, o tai reiškia, kad jie gali pasiekti didelėje gelmėje tūnančius priešo povandeninius laivus. Maksimalus „SeaFox“ greitis po vandeniu siekia 6 mazgus (apie 11 km/h).

Skelbiama, kad „SeaFox“ gali ieškoti jūroje minų ir kitų sprogmenų pusiau automatiniu režimu: iš pradžių robotas sonaru ieško gelmėje potencialiai pavojingų objektų, o po to priartėjęs apžiūri juos per vaizdo kameras. Reikalui esant „SeaFox“ operatorius gali duoti įsakymą sunaikinti sprogmenį kumuliatyviniu didelio kalibro sviediniu. Įdomu, kad prireikus „SeaFox“ gali veikti ir visiškai automatiškai. Šiuos robotus galima į jūrą leisti iš bet kokio tipo laivų, net ir guminių valčių, bei sraigtasparnių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (13)