Vokiška kokybė: namas, gaminantis daugiau energijos nei sunaudoja (Video)  (11)

Saulės energija – puikus būdas prisidėti prie aplinkos išsaugojimo ir sumažinti savo sąskaitas už elektrą ar šildymą, bet vokiečiai žengia dar toliau. Berlyno centre stovi eksperimentinis namas, kuris energijos pagamina apie 3 kartus daugiau nei reikia jo gyventojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors pats pastatas ir nepretenduoja tapti architektūriniu šedevru, bet jo minimalistinės formos savotiškai žavios. Namo vidus – modernybės įsikūnijimas: čia šviesu, jauku ir šilta, o buitinė technika - pati naujausia. Ant namo stogo ir sienų išdėstytos itin efektyvūs saulės kolektoriai ir baterijos. Per metus jos pagamina apie 15 – 16 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) energijos, kai gyventojams per tiek laiko pakanka tik trečdalio šio kiekio. Į šį skaičių įeina ir dviejų elektromobilių ir elektrinio dviračio sunaudojama energija. Likusi dalis parduodama į bendrą tinklą.

Eksperimentiniame name gyvenantis Jörgas Welke pasakoja, kad pastato sienos yra daug storesnės nei įprasta, taip pat panaudotos modernios apšiltinimo medžiagos bei trijų sluoksnių langai. Namas šildomas paties pagaminama elektra, tačiau ne radiatoriais, o šildomomis grindimis. Visa pastato vandens sistema sujungta į vieną: pvz. prausiantis duše naudojamas tas pats vanduo, kuris cirkuliuoja po grindimis, o panaudotas bus skirtas tualeto bakeliui nuleisti. Patalpose taip pat įrengti judesio jutikliai, kurie įjungia šviesą, kai žmogus būna patalpoje, kad nebūtų be reikalo eikvojama elektra.

Namą galime vadinti ne tik tvariu, bet ir „protingu“, nes jame įdiegta moderni elektroninė valdymo sistema. Keliais paspaudimais galima reguliuoti viso pastato apšvietimą, šildymą, signalizaciją, pažiūrėti bet kurio kambario ar sistemos energijos sąnaudas ir daug kitų dalykų. Beje, name įmontuotos ir didžiulės baterijos. Jos gali talpinti iki 40 kWh energijos. Tiek energijos, net ir visiškai netaupant, dviejų asmenų šeimai gali pakakti nuo savaitės iki dviejų: priklauso nuo to, kaip dažnai jie naudos savo energiją taupančius buitinius prietaisus ar važinės automobiliais.

Nors Berlyno eksperimentinis namas tikrai įspūdingas, visgi statytojai neslepia, kad jį pastatyti ir įrengti kainavo labai daug. Projekto rengėjai aiškina, kad svarbiausia buvo parodyti ką gali šiuolaikinės technologijos. Nors kaina neįvardijama, visgi tokį pastatą jau galėtume laikyti neblogu kelrodžiu, kur link turėtų judėti namų statyba. Tobulinant technologijas energijos gamybą gali dar padidinti, o statybų kainą sumažinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(5)
(0)
(4)

Komentarai (11)