Pastatus Mėnulyje ar Marse gigantiški 3D spausdintuvai lietų iš regolito  (8)

3D spausdintuvai laisvai gali „atspausdinti“ lėktuvą, jo konstrukcines detales, maisto patiekalus ir daugybę kitų dalykų. Kodėl 3D spausdinimo būdu nepradėjus statyti namų? Tokį tikslą išsikėlęs Pietų Kalifornijos universiteto profesorius Berokas Košnevis (Behrokh Khoshnevis) tvirtina, jog tam reikėtų vieną po kito kloti betono sluoksnius ir, kur reikia, instaliuoti kanalizacijos, vandentiekio, elektros tiekimo ir kt. komunikacijų sistemas. Gyvenamąjį namą 3D spausdintuvu būtų galima pastatyti per 20 val., o Mėnulyje ar Marse kaip statybinė medžiaga galėtų būti naudojamas regolitas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesorius B. Košmevis sukūrė sluoksninės gamybos metodą, kurį jis pats vadina „Contour Crafting“. Šiuo metodu galima pastatyti vieną namą ar ištisą jų koloniją. Statyboms tiktų betonas ar molis. Spausdinimo sistemą B. Košnevis projektavo kelerius metus.

Pastatų spausdintuvas – tai aukštesnė už planuojamą pastatą konstrukcija, betoną liejanti sluoksnis po sluoksnio. Lygiai taip pat tipiškas 3D spausdintuvas sluoksnis po sluoksnio lieja plastiką. Tokia technologija idealiai tiktų statant laikinus ar komercinės paskirties pastatus, tačiau 3D spausdintuvais galima lieti ir prabangius namus ar kotedžus.

„Contour Crafting“ idealiai tiktų ir Mėnulyje ar Marse, – priduria B. Košmevis. – Ši technologija pasižymi potencialu statyti saugius, patikimus ir pigius pastatus: gyvenamuosius korpusus, laboratorijas ir kitokios paskirties statinius. Visa tai galėtų būti statoma dar iki žmonių atvykimo. Vietoj cemento kaip pagrindinė statybinė medžiaga minėtose planetose galėtų būti naudojamas Mėnulio ar Marso paviršiaus dulkės – regolitas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)