Sukurtas algoritmas, jūsų judėjimą nuspėsiantis 20 metrų tikslumu  (0)

Ar teko kada susimąstyti, kad mobilieji telefonai kada nors pradės numatyti jūsų ar kitų asmenų veiksmus? Pvz., kur rytoj pietausite? Arba kur gali įvykti konkretus nusikaltimas? Visa tai tampa realybe. Birmingemo universiteto tyrėjai sukūrė algoritmą, kuris moka 20 metrų tikslumu nuspėti, kur jūs judėsite per artimiausias 24 valandas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programų išmaniesiems telefonams, galinčių sekti telefono savininko judėjimą, prikurtos devynios galybės. Tačiau tiksliai numatyti, kuria kryptimi asmuo judės, iki šiol buvo beveik neįmanoma. Tiesa, britų tyrėjai sukūrė naują algoritmą, kuris nuspėja, ką jūs darysite per artimiausias 24 valandas. Algoritmo tikslumas – 20 metrų.

Tai – gana reikšmingas patobulinimas anksčiau rinkoje pasirodžiusių telefonams ar automobilių kompiuterinėms sistemos skirtų programėlių, kurių paskirtis – mėginti numatyti asmens judėjimo kryptį. Ankstesnių programų veikimo principas – ilgą laiką (ištisomis dienomis ar savaitėmis) stebėti ir sekti asmens buvimo vietą ir tokiu būdu išsiaiškinti jo dienos ar savaitės įpročius, o pagal juos siūlyti programos vartotojui prognozę. Bet jei asmens įprastinė dienotvarkė netikėtai pasikeičia?

Mirkas Musolesis (Mirco Musolesi), Manlijas Domenikas (Manlio Domenico) ir Antonijus Lima (Antonio Lima) iš Birmingemo universiteto (Jungtinė Karalystė) sukūrė asmeninio sekimo sistemą, kuri atsižvelgia taip pat ir į visų to asmens telefono užrašinėje esančių subjektų kontaktus. Britų algoritmas aptinka sąsajas tarp naudojamo telefono ir jo užrašinėn įtrauktų subjektų judėjimo ypatumų. Įvertinusi abu faktorius, programa pateikia gana racionalų spėjimą, kur telefono savininkas eina ar važiuoja – net jei jo manevrai su kasdieniais maršrutais ir veiksmais nesutampa. Net ir didžiausių planų pakeitimo atveju, algoritmo paklaida siekia tik 20 metrų.

Algoritmo kūrėjai laimėjo „Nokia's Mobile Data Challenge“ apdovanojimą. Naujoji britų sukurta programa gali numatyti, pavyzdžiui, kur jūs rytoj tikriausiai pietausite. Grėsmingesnėse situacijose algoritmas teisėsaugos žinyboms gali pasitarnauti kaip sistema, numatanti būsimus nusikaltimus ar galimas jų įvykdymo vietas. Esminė kliūtis šios programos kelyje į plataus vartojimo vandenis, be abejo, – privatumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)