Saulės energijos orkaitė vandeniui gėlinti (Video)  (3)

Išradimai nebūtinai turi būti sudėtingi – tai dar kartą įrodė dizaineris Gabrielius Diamanti, sukūręs orkaitę, skirtą sūriam vandeniui gėlinti. Ją pavadino „Elio domestico“ – saule namuose. Ji skirta naudoti tokiose vietose, kur trūksta švaraus geriamojo vandens, o jo konstrukcija tokia paprasta, kad tokią orkaitę galima nesunkiai pasigaminti patiems, naudojant nebrangias ir lengvai prieinamas medžiagas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gabrielius Diamanti sako, kad idėja jam kilo lankantis pas draugus, kurie dirba nevyriausybinėse organizacijose, padedančiose trečiųjų šalių gyventojams, o viena iš dažniausiai minimų problemų – kokybiško vandens trūkumas. Tačiau, iš kitos pusės, paprastai šiose šalyse netrūksta saulės šviesos ir jūros vandens, todėl jam kilo idėja sukonstruoti prietaisą, kuris garintų sūrų vandenį ir jį kondensuotų. 

Vėlgi, tarsi nieko naujo, tačiau jis pasiūlė gėlinimo prietaisą, kuriame nebūtų nei vienos judančios detalės, o visą orkaitės konstrukciją galima padaryti iš parankinių medžiagų – degto molio ir metalo lakštų, kuriuos reiktų tik suvirinti. 

Gėlinimo prietaisas veikia labai panašiai kaip kavos virimo aparatas. Jis susideda iš dviejų dalių: viršutinės - vandens talpos – katilo, ir apatinės – surinkimo indo. Sūrus vanduo pilamas į katilą per viršuje esančią skylę, kuri turi užsukamą dangtelį. Kaip saulė sušildo jo juodą paviršių, kaista ir vanduo, o padidėjęs slėgis verčia garą eiti per metalinį vamzdelį į surinkimo indą, esantį ant žemės, kur garai kondensuojasi ir kaupiasi inde. Veinintelis skirtumas nuo kavos aparato – garai nepraeina pro kavos sluoksnį. 

Šio prietaiso konstrukcija yra atviro kodo, o tai reiškia, kad bet kas gali ją kopijuoti ir tobulinti.

Diamanti tikisi, kad tokie projektai gali paskatinti ir smulkųjį verslą, ir mikrokreditų organizacijas, nes gėlinimo įrenginys gali būti pagamintas labai pigiai, o vienos krosnelės pakaktų keturių asmenų šeimai aprūpinti geriamuoju vandeniu. 

Šis projektas paskelbtas portale www.humansinvent.com, kur prieglobstį randa daug įdomių idėjų.

Eliodomestico from gabriele diamanti on Vimeo.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(0)

Komentarai (3)