Prekės, kurios kuriamos, kad lūžtų ir neveiktų  (41)

Tokių daiktų, kokie jie turėtų būti, dabar jau niekas nebedaro – sąmoningai! Jeigu prekę galima naudoti daugelį metų, tai mums jos nereikės keisti, ir gamintojai negalės pasididinti pelno. Todėl nuo praėjusio amžiaus 6-7 dešimtmečių gamintojai Vakaruose sąmoningai pradėjo gaminti savo gaminius taip, kad jie tam tikru metu sulūžtų ar nebeveiktų, rašo offthegridnews.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu jūs dar negirdėjote apie šį suokalbį, leidžiantį dar ir dar kartą patuštinti jūsų piniginę, tai, galimas daiktas, dėl to, kad verslas šiai sąvokai davė nuostabų pavadinimą. Terminas „planuojamas senėjimas“ yra skirtas tokiai praktikai, kai gaminiai konstruojami taip, kad jie lūžtų ir nebeveiktų po tam tikros „priimtinos eksploatacijos trukmės“. Tad ar verta stebėtis, kad užuot atmetę šią idėją kaip netikusią, verslininkai ją įtraukė į savo arsenalą?

Dažniausiai šios idėjos pasireiškimą praktikoje galima pamatyti, naudojant toliau nurodytas prekes.

Spausdintuvų rašalas: spausdintuve likusio rašalo kiekį matuoja integrinio grandyno lustas, kuris atjungia spausdinimą, kai rašalo lygis pasiekia tam tikrą ribą. Ne tada, kada rašalas pasibaigia, o kada nori gamintojas. Ir jūs nė velnio neatspausdinsite, jeigu rašalo lygis nukrito – spausdintuvas paprasčiausiai to neleis. Gamintojai daugiau uždirba, pardavinėdami rašalą, negu pačius spausdintuvus, tad jie sureguliuoja lustus taip, kad pelnas reguliariai plauktų į jų kišenes.

Automobiliai: naujų metų modeliai vargu ar skiriasi nuo praėjusių metų modelių, bet kiekvienais metais automobilių gamintojai stengiasi patiekti į rinką ką nors naujo. Rezultatas būna tas, kad rasti atsarginių dalių senesnėms mašinoms būna vis sunkiau. Gamintojai nenori jums parduoti atsarginių dalių, jie nori parduoti jums naują automobilį.

Ačiū Dievui, internetas dabar duoda galimybę rasti reikalingą detalę, kitaip jūsų prekybos agentas mėgintų ieškoti progos įkišti jums naują automobilį kiekvieną kartą, kai senajam ateis laikas keisti stabdžių trinkeles.

Buitinė ir ryšio elektronika: kompanija „ Apple“ jau buvo paduota į teismą už tai, kad ji gamina akumuliatorius taip, kad jie nustotų veikę iškart po to, kai baigiasi garantinis terminas. Daugiau ji taip greičiausiai nebedaro, bet visa rinka, matyt, stengiasi padaryti taip, kad jūsų nešiojamasis kompiuteris ar mobilusis telefonas pasentų kaip galima greičiau.

Akumuliatoriai pakrato kojas, operacinės sistemos „nepalaiko“ senesnės programinės įrangos, ir atsarginių dalių „beviltiškai pasenusiai“ elektronikai paprasčiausiai niekas nebegamina.

Drabužiai: dabartinės drabužių gamybos idėja yra tokia: sugalvoti jums naujų rūbų, kuriuos apsivilkę atrodytumėte patraukliai, juos pagaminti, panaudojant pačias pigiausias medžiagas ir pačią pigiausią darbo jėgą, o po to kuo greičiau užversti jais parduotuves. Drabužiai kuriami, kad jų užtektų naujos mados laikotarpiui, bet ne ilgiau. Siūlės plyšta, kniedės išlaksto, sagos pasimeta, o visą šią tendenciją vainikuoja nusitrynusios rankovės ir atskarę galai.

Galbūt jūs esate pastebėję panašių tendencijų su savo įsigytais daiktais?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(5)

Komentarai (41)