Povilas Korop. Kodėl yra gerai/blogai programuoti PHP kalba?  (17)

Programavimo pasaulyje PHP kalba dažnai sukelia įvairių nuomonių - vieni ją įvardija kaip labai patogų įrankį, kiti peikia dėl įvairių techninių niuansų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mano manymu, PHP nėra prastas pasirinkimas programuotojams. Pagrindinė programavimo kalba, su kuria pats dirbu, yra PHP – toks jau buvo mano kelias nuo pat mokyklos. Bet teko šiek tiek susipažinti ir su kitomis technologijomis – tiek universitete, tiek darbo metu. Esu matęs interneto projektus, sukurtus ir Python, ir .NET,bsu Ruby kalbomis. Ir buvo ne vienas pasiūlymas išbandyti tas kalbas, remiantis tokiais argumentais:

  • PHP ne kalba, jos kodas yra baisus ir klaidų milijonas;
  • Su PHP daug neuždirbsi, nes normalūs projektai šia kalba nėra kuriami;
  • Ruby/.NET/Python yra daug lengviau ir maloniau programuoti;
  • …..

Kažkaip nusprendžiau nesigundyti ir pratęsti daryti tai, ką moku. Kaip tik net kiek pagilinau savo PHP žinias, prieš eidamas į freelancinimo pasaulį. Ir, kai pradėjau siūlyti savo paslaugas būtent PHP kalba (na, be abejo, prie to dar eina HTML/CSS/JavaScript), tai nustebau, kokią paklausą ši technologija vis dar turi. Paprastos svetainės yra vis dar kuriamos masiškai būtent su PHP, o apie kitas technologijas potencialūs užsakovai arba net nėra girdėję, arba mato jose daug problemų.

Iš karto pabrėšiu, kad kalbu apie paprastus tinklalapius, kurie netraukia į korporacijų nišą. Tikrai sutinku, kad bankinės sistemos ar valstybinio masto duomenų bazės su PHP turbūt nekurčiau, nes ten reikalingos įvairios integracijos, kurioms kitos technologijos tinka labiau. Bet jeigu kalbame apie standartines situacijas, kai pvz. įmonei reikia svetainės arba žmogui reikia jo idėjos realizavimo tinklalapio pavidalu, tai iš užsakovo pusės PHP tinka puikiai, nes:

  • Labiausiai paplitusi kalba – lengviau surasti programuotoją (turima omenyje ne tik projekto kūrimui, bet ir vėlesniam jo palaikymui ar tobulinimui);
  • Nekyla galvos skausmo dėl tinklalapio talpinimo – hostingo paslaugų įmonių Lietuvoje yra per akis;
  • Nereikia investuoti į jokios papildomos programinės įrangos pirkimą;
  • Bendrai – tai yra pigesnis ir greitesnis būdas pasiekti rezultatą, t. y. sukurtą produktą;
  • TVS pasiūla – jeigu projektui tinka standartinis variantas su kokia nors turinio valdymo sistema, tai tokių sistemų pasirinkimas PHP kalba yra milžiniškas, įskaitant ir dizaino temas, ir papildomą funkcionalumą

Visa tai nėra tiesiog teoriniai pamąstymai, norint pateisinti, kodėl vis dar programuoju PHP, nors yra ir šiuolaikiškesnių technologijų. Čia žvelgiu iš visiškai realios lietuviškos rinkos pozicijų ir iš užsakovų pusės. PHP specialistas darbo tikrai ras – ne tik dabar, bet ir manau, kad ir už 10 metų. Minusas šiuo atveju nebent tas, kad, imdamiesi užsakymų su kitomis technologijomis, turite tikimybę uždirbti daugiau pinigų, nes greičiausiai užsakovai bus rimtesnės įmonės, kurios pasiruošusios investuoti tiek į pažangesnes technologijas, tiek į programuotojo darbą.

O ką manote jūs apie PHP kalbą ir jos pritaikomumą realioje rinkoje?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: SkaitykIT
SkaitykIT
Autoriai: Povilas Korop
(16)
(0)
(13)

Komentarai (17)