Japonijos žiniasklaida: referendumo rezultatai – smūgis "Hitachi"  (68)

Lietuvių nenoras pritarti šalies valdžios parengtam naujos atominės jėgainės statybų Visagine projektui, paaiškėjęs po spalio 14-ąją dieną Lietuvoje vykusio patariamojo referendumo šiuo klausimu – skaudus smūgis Japonijos bendrovei „Hitachi Ltd.“, prieš tai gavusiai valdžios palaiminimą ir jau pasirašiusiai sutartį dėl atominės elektrinės statybų, skelbia japantime.co.jp.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Hitachi“ ir kiti Japonijos pramonininkai tikisi sėkmingai šalies atominių jėgainių verslą vystyti užsienyje, nes po Fukušimos tragedijos pačioje Japonijoje naujų branduolinių reaktorių kaip ir niekam nebereikia. Jeigu Europoje bei kitur ir toliau kaip ant mielių augs opozicija atominei energetikai, jie bus nenoromis priversti pergalvoti savą verslo strategiją.

„Labai apmaudu, nes šis projektas jau buvo nuėjęs toliausiai iš visų, kuriuos tik vykdo verslininkai iš Japonijos“, – pirmadienį patariamojo referendumo rezultatus komentavo vienas iš „Hitachi“ vyresniųjų pareigūnų. „Hitachi“ taip pat paviešino pareiškimą, kuriame teigia, jog „referendumo rezultatai labai nuviliantys“.

Po Fukušimos tragedijos Vokietija ir Šveicarija nusprendė atominės energijos atsisakyti. Japonija planuoja iki XXI amžiaus 4-ojo dešimtmečio stengtis įgyvendinti branduolinių reaktorių strategiją.

„Hitachi“, „Mitsubishi Heavy Industries Ltd.“ ir „Toshiba Corp“ rimtai žvalgosi Amerikos ir kitų šalių, kurios neketina atsisakyti atominės energijos, pusėn bei į sparčiai augančias ekonomikas, susiduriančias su didėjančios elektros energijos paklausos problema.

„Net ir po didžiojo žemės drebėjimo Japonijoje atominė energija ir toliau išlieka veiksmingu ir svarbiu energijos šaltiniu. Dauguma šalių ir toliau neatsisako statybų projektų“, – sakė „Hitachi“ atstovas.

2011 liepą „Hitachi“ paskelbė iškovojusi prioritetines teises derybose dėl projekto Lietuvoje, kurio vertė 400 mlrd. jenų. Tai pirmasis sandoris, kurį pavyko užsitikrinti Japonijos bendrovei po tragedijos Fukušimoje. „Hitachi“ tikėjosi, jog pavyzdys Lietuvoje pasitarnaus vykdant projektus kitose Europos šalyse bei augančiose pietryčių Azijos rinkose.

Nors Lietuvoje vykęs referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybų tėra patariamasis, jo rezultatų įtaka tiek politikams, tiek visuomenei negali būti ignoruojama.

„Tiesioginės įtakos mūsų verslui tai neturės“, – sakė Japonijos bendrovės atstovas, tačiau pridūrė, jog prieš branduolinę energiją nukreiptas visuomenės nuotaikas visgi pakurstyti gali.

Primename, kad praėjusį sekmadienį įvykusiame referendume beveik du trečdaliai dalyvavusių pasakė „ne“ atominės elektrinės statyboms Lietuvoje. Iš viso referendume dalyvavo 52,52 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (68)