"Microsoft" skelbia amnestiją piratams, įsigyjantiems "Windows 8"?  (20)

Praėjusio mėnesio pabaigoje pristatyta „Windows 8“ operacinė sistema, „Microsoft“ teigimu, yra pati didžiausia permaina operacinių sistemų rinkoje nuo pat „Windows 95“ pasirodymo. Bet tai, kaip operacinė sistema veikia, nėra vienintelė naujovė – nauja yra ir tai, kaip ji pardavinėjama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Akis badanti naujovė - kad „Windows 8 Pro“ atnaujinimo versija mūsų rinkoje kol kas kainuoja vos 30 eurų (103 litus). Antras dalykas, stebinantis kur kas labiau – kad ši atnaujinimo versija gali kuo puikiausiai legalizuoti senesnes piratines „Windows“ sistemas. Ką reiškia toks mažos kainos ir lengvo įdiegimo derinys? „Microsoft“ neapsižiūrėjimas tikrinant ankstesnės sistemos vartotojo raktą? O gal tai visiškai sąmoningas sprendimas siekiant suteikti galimybę piratams legalizuotis?

Palyginimui, priminsime, kad 2009 metais, kai pasirodė „Windows 7“, pati pigiausia atnaujinimo versija („Home Premium“) kainavo 120 dolerių, arba 320 litų, o „Professional“ versija kainavo net 199 dolerius (537 litus), nors kai kurioms išskirtinėms rinkoms buvo sudaromos ir išskirtinės išankstinio užsakymo sąlygos: JAV, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos bei Vokietijos gyventojams buvo siūloma sistemos atnaujinimą įsigyti už 49 („Home Premium“) arba 99 („Professional“) atitinkamose valstybėse galiojančius piniginius vienetus – dolerius, svarus arba eurus.

Taigi, „Windows 8“, lyginant su pirmtakais, atpigo mažų mažiausiai per pusę, o vertinant iš Lietuvos perspektyvos – daugiau nei penkis kartus (lyginamos „Professional“ versijos). Kas tai lėmė? „Microsoft“ rinkodaros vadovas Baltijos šalims Aleksandras Golod netikslino, ar tai yra bandymas sekti „Apple“ pėdomis (jų operacinė sistema „OS X Mountain Lion“ kainuoja vos 20 JAV dolerių). Jis DELFI sakė: „Tikimės, kad vartotojai įvertins ir pasinaudos puikia galimybe įsigyti naująją operacinę sistemą. Kita vertus, šis specialus pasiūlymas galioja tik iki 2013 m. sausio 31 d., todėl visus besidominčius ragintume nepraleisti geros galimybes ir suskubti atnaujinti operacinę sistemą“. Portalo žiniomis, po šio akcijinio laikotarpio pabaigos sistemos kaina gali pašokti iki tokios, kokios buvo prašoma už „Windows 7“.

Ir nors A.Golod tvirtino, kad „Microsoft“ jokiu būdu neskelbia amnestijos piratams, o atnaujinimo į „Windows 8“ pasiūlymu gali pasinaudoti tik legalių ankstesnių „Windows“ sistemos versijų (XP, „Vista“, 7) naudotojai, kai kurių interneto naujienų svetainių skleidžiama informacija ir atsinaujinimo įspūdžiai, kuriais pasidalino ne vienas pažįstamas kompiuterių savininkas, nepabūgęs naujoviškai atrodančios vartotojo sąsajos, vienbalsiai tvirtina: jokių kliūčių atnaujinti iš piratinės operacinės sistemos nesudaroma.

Menkai tikėtina, kad tokio dydžio korporacija, diktuojanti technologijų pasaulio madas, gali leisti sau taip klysti ir tarsi netyčiomis netikrinti, ar naujosios sistemos naujinimas diegiamas per nelegalią esamą operacinę sistemą – labiau panašu, kad tai yra finansinės logikos padiktuotas sprendimas leisti nebrangiai legalizuotis begalei žmonių, iki šiol naudojusių piratinę operacinę sistemą (BSA duomenimis, Lietuvoje piratavimo lygis yra 54 proc., o milžiniškoje Kinijos rinkoje – 60 proc.). Nebrangiai pardavinėjant operacinės sistemos atnaujinimą tokiu „aplaidžiu“ būdu laimi visi – vartotojas, anksčiau naudojęs piratinę sistemą, įgyja galimybę atsinaujinti sistemą už kainą, nesiekiančią kai kurių šalių vidutinio atlyginimo, o „Microsoft“ gauna bent kažkiek pinigų iš žmonių, kurie yra pratę ieškoti pačių pigiausių, nebūtinai legalių, galimybių naudotis šiuolaikiškomis programomis.

Naujienų svetainėse netgi galima rasti pasakojimų apie tai, kad kiekvienas norintis gali pasinaudoti ir pasiūlymu atsinaujinti sistemą dar pigiau, už 15 dolerių – apsimetant, kad kompiuteris su senesne „Microsoft“ kurta operacine sistema įsigytas nuo birželio 2 dienos iki metų pabaigos. Tiesa, šio teiginio tikrumu įsitikinti nepavyko – tuose pačiuose interneto forumuose internautai pasakoja, kad „Microsoft“ svetainė prieš išduodant nuolaidos kuponą kartais vartotojo rakto prašo, o kartais nuolaidos kuponą išduoda be patikrinimo, t.y., kiekvienam panorėjusiam.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(10)
(0)
(3)

Komentarai (20)

Susijusios žymos: