Saulės energija aprūpina visą Japonijos miestelį  (0)

Po tragedijos Fukušimoje, Japonijos energetikos politikos ateitis vis dar lieka neaiški. Alternatyvą branduolinei energijai siūlo nedidelė bendruomenė, sukūrusi saulės energijos panaudojimo sistemą, kuri elektra aprūpina visą miestelį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miestelyje, kuriame gyvena vos 42 žmonės, saulės energijos naudojimo projektas buvo pradėtas dar prieš nelaimę Fukušimoje. Šiuo projektu siekta suteikti miesteliui papildomų pajamų ir atgaivinti senstančią bendruomenę, kurios beveik visi gyventojai yra vyresni nei 60 metų.

„Šis projektas mums suteikė optimizmo. Vyresnio amžiaus žmonių daugėja, jaunimo mažėja, prieš tai nebuvo jokių džiugesnių dalykų, apie kuriuos būtų galima pasikalbėti“, – teigė projekto sumanytojas Jasuhiro Hosoda.

Po nelaimės Fukušimoje dėl saugumo buvo sustabdyti visi Japonijoje veikę 50 branduolinių reaktorių. Netoliese esančioje Oi miesto atominėje elektrinėje šiemet vėl buvo paleisti du. Geologai įspėja, kad po elektrine eina pavojingi žemės sprūdžiai, todėl saulės energija vis aktualesnė.

„Manau, kad ateityje reikėtų mažinti branduolinės energijos naudojimą ar net iš viso jos atsisakyti, keičiant ją atsinaujinančia energija“, – įsitikinęs miestelio gyventojas Tatsuro Jamada.

Vis dėlto Tambos miestelis dar nėra visiškai nepriklausomas nuo vietinių elektros energijos kompanijų. Saulės kolektoriai negali būti naudojami naktį ar blogu oru, todėl gyventojai dalį energijos perka. Vis dėlto visos išlaidos yra padengiamos, nes miestelis ne tik perka, bet ir parduoda pagamintos energijos perteklių. Įsigijus baterijas, jos bus galima kaupti, tad tikimasi, jog ir šios problemos nebeliks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Vilmantė Lokcikaitė
(34)
(0)
(30)

Komentarai (0)