DARPA meta technologinį iššūkį: karys matys bet kokiomis sąlygomis  (0)

Kariui ant šalmo ar ginklo pritaisomas universalus optinis įtaisas (vaizdo kamera) leis jam matyti ir tamsoje, ir esant bet kokioms oro (matomumo) sąlygoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kariai turi visą komplektą įvairių kamerų, kurias jie gali naudoti tam, kad galėtų matyti ir tamsoje, ir rūke ar dūmuose, taip pat ryškioje šviesoje, anot DARPA‘os, tai ir yra tikroji problema. Niekas nenori su savimi tampyti visos šios įrangos. Idealu būtų turėti tik vieną įtaisą, kuris atliktų visas tas šiuolaikinių įrenginių, kartu paėmus, funkcijas.

DARPA nori, kad būtų sukurtas daugiajuostis ant šalmo ar ginklo žiūrono montuojamas displėjus, leidžiantis skirtinguose šviesos bangų ilgių diapazonuose gaunamą vaizdą kombinuoti į vieną bendrą vaizdą. Saulėta? Jokių problemų – kamera gali matyti matomoje šviesoje. Dūminė bomba užtemdė vaizdą? Nusiraminkite – kamera gali matyti šiluminius spindulius. Sistema netgi turėtų leisti matyti artimojo infraraudonojo spektro spindulius (angl. near-IR) – vartotojas nori matyti ir visiškoje tamsoje.

Naujasis projektas pavadintas „pikselių tinklu dinaminiam vizualizavimui“ (Pixel Network for Dynamic Visualization – PIXNET). DARPA skelbia konkursą teikti pasiūlymus naujiems jutikliams, galintiems visas funkcijas realizuoti viename įrenginyje. Kaip sakė DARPA‘os PIXNET projekto vadovas Nibiras Dharas, konkursą laimės tas įrenginys, kuris bus mažas, lengvas, vartos mažai energijos ir bus pigus. Kad galėtų sujungti įvairius vaizdus į vieną, sistema bevieliame tinkle turėtų gebėti palaikyti ryšį su išmaniaisiais Android operacinės sistemos pagrindu veikiančiais mobiliaisiais telefonais (kaip parodyta paveiksle). Karys displėjuje matytų vaizdą, sudarytą kombinuojant regimosios šviesos, šiluminių spindulių ir artimosios infraraudonosios spektro dalies elektromagnetines bangas.

Dabartiniai jutikliai būtų gera atspirtis, tačiau jie nepakankamai tobuli, kad galėtų jungti visas tas funkcijas, kokių nori DARPA. Didžiausias iššūkis būtų stengiantis sujungti atspindžio (angl. reflective) ir šiluminę juostas, o dar kebliau yra tai, kad toks įrenginys turėtų būti itin patogus nešioti. „Mes norime, kad tai būtų paskutinis technikos žodis diafragmos ir židinio plokštumų konstrukcijose, elektronikos įrangoje, korpuso dizaine ir medžiagų moksle,“ – vardijo Dharas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(10)

Komentarai (0)