Cukrumi įkrautos baterijos gali tapti realybe  (1)

Atėjus elektra varomų transporto priemonių amžiui suvokta, kad ličio paklausa bus didelė. Tačiau litis yra labai retas elementas, randamas tik nedaugelyje vietų, pavyzdžiui, Kinijoje ir Australijoje. Tai lemia baterijų brangumą ir jų tiekimo sunkumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Tokijo mokslo universiteto sugalvojo unikalią idėją, kuri galėtų įveikti šiuos trūkumus. Jie mano, kad cukrus gali būti geresnis ir pigesnis akumuliatorių šaltinis.

Kuriant baterijų technologijas potencialus ličio jonų pakaitalas yra natrio jonai. Taikant pirolizės metodą sacharozei, kuri yra pagrindinis cukraus ingredientas, susidaro gausu kietos anglies.

Kieta anglis gali būti veiksminga anodo bazė natrio jonų baterijoms. Šiam faktui patikrinti, mokslininkų komanda kaitino sacharozę nuo 1000 iki 15 000 laipsnių temperatūros orkaitėje be deguonies. Po šio proceso, kuris yra žinomas kaip pirolizė, sacharozė virto į kietus juodos anglies miltelius. 

Nors mokslininkai mano, kad rezultatai yra sveikintini, tačiau vis tiek tikimasi užtrukti penkerius metus, kol jie bus taikomi praktiškai. Natrio jonų baterijos gali būti patvaresnės ir pigiau gaminamos.

Manoma, kad pasitelkus pažangesnes technologijas ir naujus tyrimus atsiras galimybė ličio-jonų baterijas pakeisti natrio jonų baterijomis. 

Žinant, kad Žemėje yra gausu natrio, šios baterijos galės būti pagamintos naudojant geležies, aliuminio ir natrio medžiagas, o ne kobaltą ar varį, kaip iki šiol.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(25)
(0)
(15)

Komentarai (1)