Ar vaizdo žaidimai galėtų pagerinti regėjimą?  (3)

Pasitikint tik stereotipais, labai lengva suklysti. Dar visai neseniai, vaikams, žaidusiems kompiuterinius žaidimus tėvai kartojo: „Tavo smegenys pūna!“ Tuo tarpu kiti kaltino vaizdo žaidimus sukeliant įvairias sveikatos problemas, nuo klausos praradimo iki diabeto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau žmonės gali būti nustebinti, sužinoję, kad žaidimai iš tikrųjų padeda gydyti vaikus ir suaugusiuosius nuo skirtingų sveikatos problemų, įskaitant Parkinsono ligą, vaikų nutukimą, skausmo malšinimą ir suteikia psichologinę terapiją. Pavyzdžiui, kai kurie kariškiai ėmėsi vaizdo žaidimų pultų streso mažinimui po darbo kovos zonoje. Neseniai buvo nustatyta, kad vaizdo žaidimai yra veiksmingi net žmogaus regai gerinti.

Neseniai „The New York Times“ išspausdino Daphne Maurer straipsnį apie kai kuriuos tyrimus dėl kataraktos. Kaip paaiškėjo, Maurer domėjosi ankstesnių tyrimų rezultatais apie vaizdo žaidimų galimybę pagerinti įprastą suaugusiųjų regėjimą, ir tai įkvėpė ją sukurti tyrimą apie šaudyklės (angl. „First Person Shoots“ arba FPS) žaidybinę įtaką suaugusių pacientų kataraktos gydymui.

Po to, kai rado ir įdarbino keletą suaugusių savanorių, turinčių problemų su regėjimu, Maurer testavo kiekvieno savanorio akis, dešimt valandų per savaitę jiems pažaidus FPS žaidimus (pavyzdžiui, „Call of Duty“). Savanoriai buvo įspėti, kad tyrimas vargins, o pats žaidimo scenarijus yra žiaurus. Rezultatai? Atlikti akių testai turėjo reikšmingų teigiamų rezultatų.

Maurer atrado, kad visiems savanoriams pagerėjo regėjimo tipas. Kai kurie dalyviai pažymėjo pagerėjimą stebint kito objekto judesius, tapo lengviau įžvelgti smulkias detales, kai kurie pastebėjo, jog akys įgavo atsparumo, o kai kuriems tapo lengviau sutelkti dėmesį į objektus. Stulbinanti išvada: pagerėję rezultatai patvirtina teoriją, kad su smegenimis susijusi regos kokybė išlaiko galimybę ją keisti ir suaugus.

Rezultatai priklauso nuo vaizdo žaidimų aplinkos, kuriuos žaidžiame. Vaizdo žaidimų aplinka FPS žaidimuose priverčia mūsų smegenis matyti save erdvėje. Žaisdamas FPS, jūs esate virtuali galva, taip aplinkiniai objektai įgauna prasmę. Įtemptas teritorijos stebėjimas vyksta visu žaidimo metu, kyla adrenalinas, kartu ir dopamino lygis smegenyse.

Jei „Call of Duty“ gali padėti gydyti akis remiantis simuliacijos terapija, kokios yra galimybės naudojant kitus žaidimus, pavyzdžiui, „Geometry Wars 2“ ar „Super Stardust HD“, kur bet kuriuo momentu ekrane vyksta neįtikėtinai daug dalykų? Maurer mini ir seną tyrimą, kuriame mokslininkai studijavo „Tetris“ akių terapijos poveikį ir nerado jokių reikšmingų rezultatų, tačiau „Tetris“ tebuvo paprastas žaidimas.

Nors tyrimo rezultatai sensacingi, jie turėtų būti pagrįsti ir kitų mokslininkų nuomone, tam, kad tokio pobūdžio terapija būtų pradėta plačiai taikyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Užupis Creative Cluster
(17)
(0)
(14)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: