Pusė 2017 m. parduodamų išmaniųjų telefonų kainuos mažiau negu 150 dolerių  (5)

Mobiliųjų įrenginių pasaulį keičiantys ir vis labiau besiskverbiantys į vartotojų aplinką išmanieji telefonai ir jų pardavimai vis dar yra augantys. Tačiau kokia situacija yra tarp pačių išmaniųjų telefonų? Esant tokiai gausybei ir įvairovei įrenginių, nejučia pradedi skirstyti juos į grupes pagal įvairius kriterijus – gamintoją, operacinę sistemą, dizainą, funkcionalumą ir, žinoma, kainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje yra daug įmonių, organizacijų, atliekančių tokių grupių tyrimus, analizuojančių rinkos tendencijas, vartotojų įpročius ir kryptingą veiklą lemiančius veiksnius, numatančių būsimus rinkų pokyčius. Pabandykime prognozuoti ateitį.

Remiantis naujo tyrimo, atlikto įmonės Informa Telecoms & Media duomenimis, išmaniųjų telefonų pasaulinė rinka turėtų pasidalyti į dvi atskiras kategorijas– „low-end“ tipo įrenginius, neviršijančius 150$ kainos ir „high-end“ įrenginius, kurių kaina viršys 250$. Vidutinės klasės ir kainos išmaniųjų telefonų turėtų beveik nelikti, o gamintojai šiai kategorijai skirti labai mažai dėmesio. Be to, brangių išmaniųjų telefonų pardavimai nuo 85% visų parduotų išmaniųjų telefonų kiekio (2011m) sumažės iki 33% jau 2017 metais. Tuo tarpu „low-end“ išmaniųjų telefonų rinka turėtų išsiplėsti iki 52% tais pačiais, tyrime minimais 2017 metais.

Dėl tokios numatomo išmaniųjų telefonų rinkos pasiskirstymo vidutinė išmaniojo telefono kaina turėtų nukristi nuo 188$ (2011m) iki 152$ 2017 metais. O tokius skaičius ir tendencijas tyrimą atlikusi įmonė grindžia tuo, jog pigius, „low-end“ klasės telefonus turėtų pamėgti besivystančiose rinkose, kuriose pakanka pradinio lygio išmaniojo telefono. Tuo tarpu „high-end“ klasės telefonai, kaip ir dabar, bus paklausūs išsivysčiusiose rinkose.

Tokiu būdu pasaulinė išmaniųjų telefonų rinka bus dar labiau padalinta į dvi stovyklas– išradėjų, inovatorių, naujų įrenginių kūrėjų, kurie nenustos į rinką įvesti naujovių, aukštos klasės ir galios technologijų, bei sekėjų– kopijuotojų, kurie visas į rinką įvestas ir pasiteisinusias naujoves savo įrenginiuose įdiegs vėlesniais metais.

Šie rinkos pasikeitimai, tikėtina, turėtų turėti įtakos gamintojų įrenginių kainodarai. O tai, kaip spėjama, dar labiau suskaidys rinką– vieni gamintojai pradės orientuotis į „low-end“ įrenginių gamybą ir realizavimą, kiti tik į „high-end“ klasę. Ir tik keli pasauliniai gamintojai turės pakankamai daug finansinių bei gamybinių išteklių dirbti tiek su viena, tiek su kita įrenginių klase. Galima tik spėlioti, kurie gamintojai turės tokią „privilegiją“, tačiau šiai dienai didžiausią tikimybę tokiu gamintoju tapti turi Apple. Taip pat į porą galima įrašyti ir Samsung. Juk nėra šiuolaikiniame išmaniųjų telefonų pasaulyje monopolio. Ir juo labiau, kad visada atsiras vartotojų, kuriems Apple produkcija iš principo nepatiks ir atvirkščiai.

Remiantis atlikto tyrimo išvadomis, sunkūs laikai turėtų ateiti Nokia, RIM, LG, HTC, Motorola ir Sony gamintojams. Viena vertus, pateikti rinkai „high-end“ išmanujį telefoną yra didžiulius pinigus kainuojantis iššūkis. Kita vertus teks susidurti su didžiule Europoje ir Šiaurės Amerikoje mažai žinomų Kinijos gamintojų „low-end“ klasės išmaniųjų telefonų konkurencija.

Pabaigai galima pasakyti, kad žvelgiant į tyrimo duomenis ir išvadas  išmaniųjų telefonų rinkoje  turėtų įvykti dideli pasikeitimai perateinančius 3-4 metus. Gamintojai bus priversti gryninti savo veiklą, bandyti užimti strategiškai įmonei tinkamiausią vietą rinkoje. O tiems, kas šių rinkos pokyčių nepaisys ar nenorės blaiviai įvertinti situacijos (netolimoje praeityje buvo tokių atvejų), teks smarkiai „nukraujuoti“. O gal ir išnykti iš išmaniųjų telefonų rinkos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Redas Šimelis
(4)
(0)
(5)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: