Skenavimas leis nustatyti mobiliųjų telefonų spinduliuotės įtaką žmogaus smegenims  (2)

Anot Pasaulio sveikatos organizacijos, pašalinti žalingą mobiliųjų telefonų skleidžiamos radiacijos poveikį nėra įmanoma. Ši radiacija gali žmogaus organizmą veikti kaip kancerogenas, rašo „ABC Science“. Tačiau apie mobiliųjų telefonų skleidžiamos radiacijos poveikį smegenims yra žinoma nedaug.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma mokslininkų sutinka, kad mikrobangų radiacija iš mobiliųjų telefonų kaitina žmogaus ląsteles taip, kaip mikrobangų krosnelė šildo maistą. Tačiau nėra tikslių priemonių, kurios leistų išmatuoti, kaip kalbant mobiliuoju telefonu kinta temperatūra žmogaus smegenų viduje.

Smegenų skenavimas leis išmatuoti, kaip dėl mobiliųjų telefonų skleidžiamos spinduliuotės kinta žmogaus smegenų temperatūra, teigia mokslininkai. „Galima labai lengvai išmatuoti, iki kokios temperatūros sušilo kepsnys mikrobangų krosnelėje, – tereikia įdėti termometrą. Tačiau su žmogaus smegenimis to nepadarysi“, – sako inžinierius dr. Lotharas Moelleris.

Anot jo, dabartiniai metodai, kuriais bandoma išmatuoti, kiek dėl mobiliųjų telefonų įkaista žmogaus smegenys, remiasi kompiuterinėmis simuliacijomis arba bandymais su žmogaus galvos ir smegenų maketais. Tačiau tokiais būdais gauti rezultatai yra tik apytiksliai.

Pasak mokslininkų, tai, kiek smarkiai dėl telefonų kaista smegenys, gali priklausyti nuo to, kaip mobilusis telefonas laikomas prie galvos, koks yra kaukolės dydis, odos plonumas, fizinės smegenų ypatybės. Įtakos gali turėti drėgni plaukai, metaliniai auskarai, kraujo apytaka ir pan.

Mokslininkai Davidas H. Gultekinas ir L.Moelleris, panaudodami magnetinį rezonansą, bandė nuotoliniu būdu išmatuoti mobiliųjų telefonų spinduliuotės veikiamų smegenų temperatūrą.

Profesorius Rodney Croftas, atliekantis bandymus su smegenų maketais, tvirtina, kad mobilieji telefonai turi labai menką įtaką smegenų temperatūrai. Tačiau jis tvirtina, kad D.H.Gultekino ir L.Moellerio atrastos priemonės leis poveikį smegenims nustatyti tiksliau ir „akademiškiau“.

„Manau, kad nauji smegenų temperatūros duomenys skirsis nuo ankstesnių, tačiau tas skirtumas bus labai mažas“, – tikina R.Croftas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(4)
(0)
(8)

Komentarai (2)