Informacinių technologijų prognozės 2013 metams  (0)

Informacinės technologijos (IT) ir verslo procesai tapo neatsiejami ir toliau žengs koja kojon, prognozuoja IT specialistai. Vienos iš pasaulyje pirmaujančių IT mokslinių tyrimų ir konsultavimo bendrovės „Gartner“ analitikų nuomone, 2013 metais ne tik padidės IT reikšmė verslui, tačiau išaugs ir išlaidos. Jų teigimu, ypač padidės programinės įrangos reikšmė ir pranašumas, o kartu ir investicijos į ją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad kokias sritis 2013-tais metais išskiria IT ekspertai? Pateikiame jų prognozes bei ateinančių metų tendencijas. 

Mobilumas ir išmaniųjų prietaisų kova

Mobilumas, mobilumas ir dar kartą mobilumas. Globaliame pasaulyje nebelieka vietos nei lokaliam mąstymui, nei ribotoms idėjoms.

„Gartner“ specialistai prognozuoja, kad ateinančiais metais gauti ir perduoti informaciją iš nesvarbu kuriuos vietos taps dar svarbiau. Taip pat jie teigia, kad mobilieji telefonai taps labiausiai paplitusia prieigos prie interneto priemone ir aplenks planšetinius bei įprastus kompiuterius.

Specialistai prognozuoja, kad iki 2015 metų net 80 procentų parduodamų telefonų bus išmanieji, o penktadalis jų turės „Windows“ operacinę sistemą. „Gartner“ ekspertai teigia, kad mobiliesiems įrenginiams operacines sistemas tiekiančių gamintojų kova aštrės, o „Android“ ir „Apple iOS“ sistemos išliks lyderėmis. Tad daroma prielaida, kad „Windows“ ir asmeninių kompiuterių era iš dalies lieka praeityje, o ateitis priklauso mobiliesiems įrenginiams, kur „Windows“ bus tik vienas iš rinkos žaidėjų.

Tarptautinės IT kompanijos „DPA Lietuva“ vadovas Laurynas Truncė pritaria, kad mobilumo svarba nuolat auga, nes verslas tapo dinamiškesnis nei bet kada anksčiau. Tačiau ar tai reiškia, kad mobilieji įrenginiai pakeis kompiuterius? „Ir taip, ir ne, – sako jis. – Daugeliui akivaizdu, kad kompanijų konkurencinis pranašumas vis dažniau priklauso nuo galimybės greičiau ir mobiliau reaguoti į besikeičiančią verslo aplinką. Laisvė dirbti bet kur, bet kuriuo metu ir naudojant turimas technologijas tapo būtina. Įmonių darbuotojai nebėra „pririšti“ prie lokalios darbo vietos. Jie nuolat keliauja, todėl jų darbo efektyvumas dažnai priklauso nuo galimybės dirbti ir gauti reikiamą informaciją už biuro ribų. Tad akivaizdu, kad su kiekviena diena visiems tampa vis svarbesnė galimybė turimomis priemonėmis patogiai, saugiai ir operatyviai prisijungti prie įmonės sistemų, elektroninio pašto, o taip pat greitai išsiųsti ir gauti reikiamus dokumentus.“

Tačiau tai nereiškia, kad iš rinkos bus išstumti asmeniniai kompiuteriai. Tiesiog jų reikšmė tam tikrame verslo segmente ir darbuotojų grupėse mažės.

Daugiau interneto buityje

Kaip jau minėjome, mobilumas yra neatsiejamas mūsų gyvenimo ir modernaus pasaulio atributas, o internetą galime pavadinti jo varomąja jėga. Nuo pat atsiradimo šis tinklas keičia žmonių gyvenimus ir buitį. Panašu, kad jo įtaka ir funkcionalumas tik augs.

Mūsų buityje naudojami prietaisai, tokie kaip televizorius, video kamera, mobilusis telefonas, šaldytuvas ir kt., jau ir šiandien yra prijungti prie interneto ir paklūsta įvairioms sensorinėms technologijomis, integruotiems davikliams bei vaizdo atpažinimo technologijoms. Prognozuojama, kad interneto ir įvairių prietaisų bei mechanizmų simbiozė tik didės.

Internetas atsiras automobiliuose, sveikatos apsaugą užtikrinančiuose prietaisuose ir t.t. Tad akivaizdu, kad mobilumo sąvoka buityje palaipsniui peržengia išmaniųjų telefonų bei planšetinių kompiuterių ribą. 

Mobiliosios programėlės

„Gartner“ analitikų nuomone, ateinančiais metais išaugs mobiliųjų programėlių reikšmė, o kompanijos savo darbuotojus naudingomis programėlėmis aprūpins per privačias ir vidines kompanijų parduotuves.

IT ekspertas L.Truncė teigia, kad šį procesą paspartins ir nauja „Microsoft“ „SharePoint 2013“ versija. „Atsirado nauja galimybė programėles kurti jau gerai pažįstamais IT įrankiais, tokiais kaip: HTML, CSS, JavaScript, o taip pat naudojantis „Open Data“ ir „OAuth“ protokolais. Įdomu tai, kad savo sukurtomis programėlėmis galima dalintis tiek įmonės viduje, teik licencijuotai parduoti kitiems asmenims per „Public Store“ virtualią parduotuvę“, – sako „DPA Lietuva“ vadovas.

Asmeniniai „debesys“

Susižavėjimas debesų kompiuterija bus pastebimas ir kitais metais. IT ekspertai prognozuoja, kad vis didesnė dalis žmonių bei verslo subjektų savo svarbią, asmeninę ir slaptą informaciją saugos privačiuose „debesyse“, o pastarieji šiame kontekste pakeis asmeninius kompiuterius. 2013 metais „debesų“ technologijos ir toliau stebins savo plačiomis galimybėmis, o daugelis mobiliųjų įrenginių bus priversti naudotis būtent šia technologija. Geresnės alternatyvos šiuo metu tiesiog nėra.

L.Truncė teigia, kad šiuo metu daugelis vartotojų „debesų“ technologijas dar vertina kiek atsargiai, o pagrindinė to priežastis – baimė dėl duomenų apsaugos. „Baimė dažnai susijusi su informacijos trūkumu. Tačiau visame pasaulyje verslo segmentas pradeda suvokti, kad investavimas į „debesų“ technologijų paslaugas atsiperka labiau nei į tradicinę IT infrastruktūrą. Todėl manau, kad 2013 metais sparčiai augs asmeninių „debesų“ skaičius, nes tradiciniai duomenų centrai paprasčiausiai pradeda nebeatsipirkti. Dėl šios priežasties jie pamažu trauksis į užmarštį, užleisdami vietą duomenų saugojimo inovacijoms“, – sako IT ekspertas.

Integruotas požiūris į IT sistemas

„Gartner“ ekspertų nuomone, verslo segmentas šiuo metu išgyvena pereinamąjį laikotarpį ir juda link labiau integruotų IT sprendimų taikymo, kurie apima techninę bei programinę įrangą, o taip pat kompetentingus IT specialistus, gebančius efektyviausiai jas apjungti.

Specialistų teigimu, įmonių biudžetai IT srityje ir toliau bus gana suveržti bei riboti, tad kompetentingi IT profesionalai taps ypač geidžiami. Ekspertų manymu, bet kokia įmonė, vykdanti didesnius virtualizacijos, „debesų“ technologijų bei kitus projektus, turės pasikliauti savo patikimais IT partneriais, kurie turi sukaupę patirtį ir tinkamą žinių kiekį, o taip pat yra įgyvendinę panašius projektus praktikoje.

„Gartner“ viceprezidentas Davidas Cearley priduria, kad įmonės neprivalo stačia galva pulti ir investuoti į daugelį prognozuojamų ateities technologijų. Tačiau bendrovės turėtų gerai apsvarstyti ir sąmoningai atsirinkti tas šakas, kurios joms bus aktualios netolimoje ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (0)