Lietuvos prezidentė: Lietuvai reikia atominės elektrinės, tačiau tam reiks tautos pritarimo  (50)

Lietuvai yra prasminga statyti atominę elektrinę, nes šalis nėra pakankamai turtinga, kad sau leistų visą reikalingą energiją gaminti tik iš atsinaujinančių išteklių. Tačiau jei bus nuspręsta statyti atominę elektrinę, reikės dar vieno referendumo, vizito į Daniją metu per spaudos konferenciją sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes vis dar nesame tokie turtingi, kad leistume tik alternatyvios energetikos plėtrą, tad yra prasmė statyti atominę elektrinę. Tačiau šis politinis sprendimas turi būti padarytas visų politinių partijų, nes tai bus ilgalaikis projektas: vien statyboms reikės 10-15 metų, o tai reikš 3-4 Vyriausybių dalyvavimą projekte. Tačiau jei toks sprendimas bus padarytas, vėl reikės atsiklausti žmonių, nes konsultacinis referendumas buvo neigiamas“, – teigė Lietuvos vadovė.

Šalies vadovė priminė, kad iki 2020 m. Lietuvoje iš atsinaujinančių išteklių bus pagaminama iki 25 proc. energijos, tačiau sprendimas statyti ar nestatyti atominę elektrinę priklausys ir nuo šalies energetikos strategijoje numatytų energijos šaltinių diferenciacijos.

Viena iš priemonių užtikrinti alternatyvą dujų pirkimui iš kaimyninės Rusijos – statomas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas, kurį planuojama baigti iki 2014 m.

Prezidentė D. Grybauskaitė teigė, jog šiuo metu vyksta derybos dėl dujų pirkimo, tačiau ilgalaikės sutartys dar nėra pasirašytos.

„Mes deramės su Norvegija ir JAV ir, žinoma, jei turime SGD terminalą, galime dalyvauti per biržą organizuojamoje prekyboje, o šiuo atveju tiekėju gali būti bet kuri šalis“, – paklausta, iš kur dujas pirks SGD terminalas sakė Lietuvos vadovė.

Kelių greičių Europa – ne Europa

Paklausta, ką tikisi išgirsti per Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono kalbą, D. Grybauskaitė sakė, jog tikisi glaudesnės Europos Sąjungos integracijos.

„Visa Europa yra labai neįprastoje situacijoje, turint omenyje ekonominius ir finansinius sunkumus. Tačiau dėl to Europa turėtų būti vieningesnė, labiau integruota ir konkurencingesnė. Tiek Europai, tiek Jungtinei Karalystei būtų nenaudinga, jei viena didžiųjų valstybių paliktų euro zoną. Manau, Jungtinei Karalystei, kuri šiuo metu susiduria su ekonominiais iššūkiais, šis sprendimas bus visiškai nenaudingas nei politiškai, nei ekonomiškai. Taigi, linkiu Jungtinei Karalystei likti Europos Sąjungoje“, – dėstė D. Grybauskaitė.

Ji sakė, jog mano, kad pasiūlymai sukurti kelių greičių Europą yra neįmanomi, nes šalių stojimo į Europos Sąjungą sutartyse yra numatytos analogiškos galimybes paveikti sprendimų priėmimą, kurie gali būti priimami arba bendru sutarimu, arba vienbalsiai.

„Apskritai, mes turime labiau integruotis, jei norime sukurti stipresnę Europą. Du, trys, penki greičiai – jau kalbame ne apie Europą“, – teigė Lietuvos vadovė.

Antradienį Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Jos Didenybės Danijos Karalienės Margrethe II kvietimu dalyvavo pirmojo mūsų šalies vadovės vizito proga surengtuose oficialiuose pietuose. Oficialių pietų metu kalbėtasi apie Lietuvos ir Danijos diplomatinių santykių raidą, bendradarbiavimo perspektyvas, Europos ateitį ir patiriamus išbandymus, skelbia Prezidentės spaudos tarnyba.

Danijos Karalienė aplankė Lietuvą minint Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį, o Danijos premjerė – minint diplomatinių santykių 20-metį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(15)
(0)
(0)

Komentarai (50)