Lietuvoje jau veikia „Google Maps Street View“ (Foto)  (15)

Nuo ankstyvo ketvirtadienio ryto Lietuvoje įjungta praėjusiais metais daug triukšmo sukėlusi „Google“ paslauga „Street View“. Dėl privatumo apsaugos klausimų kurį laiką „Google“ automobiliai su fotoaparatais nebuvo leidžiami į Lietuvos gatves, tačiau konfliktą išspręsti pavyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos kelius „Google“ pradėjo fotografuoti praėjusių metų birželio pradžioje – jie apsilankė daugumoje Lietuvos miestų ir miestelių.

Visų nuotraukose matomų automobilių numeriai užblukinti, žmonių veidų nesimato.

Pamatyti, kaip atrodo „Google“ nufotografuotos gatvės galima atsidarius šios bendrovės žemėlapių svetainę ir maksimaliai išdidinus žemėlapį. Jeigu ties vieta, kurią norite apžiūrėti įdėmiau, užvedus pelės žymeklį jis pasikeis į mažą geltona žmogučio piktogramą, vadinasi, galima pamatyti ir tos vietos nuotraukų.

O jeigu jums kur nors teko matyti važiuojantį „Google“ automobilį – žemėlapyje susiraskite tą vietą ir įdėmiai apsižvalgykite, mat labai gali būti, jog nuotraukose surasite ir save.

V. Kubilius: nauda ne tik turizmui, bet ir bendrai šalies ekonomikai

„Google“ verslo plėtros vadovas Lietuvoje Vytautas Kubilius pranešė, kad „Street View“ paruošiamieji darbai yra baigti ir Lietuvos gyventojai bei svečiai jau gali mėgautis 360 laipsnių kampu nufotografuotas Lietuvos kelių aplinkas. Paslauga gali naudotis visi asmeninių ir planšetinių kompiuterių, o taip pat – daugelio išmaniųjų telefonų naudotojai.

„Tikime, kad tai įvertins ir Lietuvos gyventojai, ir verslo atstovai. Praktinio panaudojimo pavyzdžių yra išties nemažai. Keliautojai, nesvarbu, ar jie būtų iš Lietuvos, ar iš užsienio, gali nesunkia apsižiūrėti viešbučius, apylinkes prieš nuspręsdami ar nori ten apsistoti, gali apsižiūrėti kelionės maršrutą, istorines ar kita lankytinas vietas Viešbučiai, parduotuvės, restoranai jau dabar gali labai nesudėtingai ir nemokamai įsidiegti „Street View“ savo svetainėse ir tokiu būdu suteikti galimybę lankytojams apsižiūrėti aplinką, pabrėžti savo lokacijos, savo architektūrinius ar dizaino sprendimus.

Vienas iš labai dažnai matomų „Street View“ panaudojimo pavyzdžių yra nekilnojamo turto rinkoje. NT portalai, agentūros dažnai diegia „Street View“ prie skelbiamų objektų ir tokiu būdu sudaro galimybę vartotojams pasižiūrėti objektą, apylinkes, kaimynystę prieš nusprendžiant ar tas objektas juos domina.

Tai nėra tik smagus būdas apsižiūrėti po miestus - „Street View“ duoda pakankamai apčiuopiamą naudą tiek turizmui, tiek ir bendrai šalies ekonomikai“, - sakė V. Kubilius.

A. Zuokas: „Street View“ - tarsi Gedimino laiškai Europos amatininkams ir pirkliams

Vilniaus meras Artūras Zuokas „Street View“ paslaugos teikimo Lietuvoje pradžią sulygino su Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino prieš 690 metų išsiuntinėtais laiškais Europos pirkliams ir amatininkams, kviečiant juos atvykti į Vilnių. 

„Šiandien simboliška, bet galime drąsiai teigti, kad su „Google Street View“ mes šiandien kreipiamės į visą pasaulį ir pristatome mūsų Vilniaus miesto grožį ir istorinius paminklus, kad kuo daugiau žmonių pažintų Vilnių – pradžiai skaitmeniniame formate, o vėliau pirktų bilietą ir atvyktų į mūsų sostinę, kad pasivaikščiotų šiomis gatvėmis realiai“, - pasakojo meras.

Ką gali „Street View“?

„Street View“ programos vadovas Lietuvoje Ulfas Spitzeris daugiau papasakojo apie tai, kokią naudą „Street View“ teikia „Google“ žemėlapiams ir tuos žemėlapius naudojantiems žmonėms.

U. Spitzeris pabrėžė, kad „Google“ ne tik fotografuoja gatves savo ant automobilių sumontuotomis kameromis - yra ir dviračių, kuriais galima pasiekti automobiliams neprieinamų vietų, be to, įranga patobulinta ir sumažinta tiek, kad žmogus jau gali ją patogiai panešti, todėl vykdomi ir vidaus patalpų fotografavimai – pavyzdžiui, muziejuose, pilyse. Tokia sistema nufotografuotas ir Didysis kanjonas JAV. Sunkiai pasiekiamų vietų neaplenkiančios bendrovės aplinką fotografuojanti aparatūra yra nukeliavusi net iki Antarktidos.

„Street View“ nuotraukos taip pat tikslina ir bendresnius žemėlapius – pagal naujausią vaizdinę informaciją koreguojami gatvių žemėlapiai, nes miestai labai sparčiai keičiasi.

„Street View“ yra labai patogus įrankis susidarinėjant kelionės po kokį nors miestą maršrutą – paprastame „Google“ žemėlapyje galima susidaryti standartinį maršrutą, o įdomesnes to maršruto vietas iliustruoti mažomis „Street View“ nuotraukomis – jomis maršrutą galima iliustruoti užtempus geltono žmogučio piktogramą (pegman), esančią virš vertikalios priartinimo juostos, ekrano kairėje pusėje. Be to, susidarius maršrutą galima įvertinti vietas, pro kurias pakaks pravažiuoti vos užmetant akį ir tas vietas, kur norėtumėte sustoti ir apsižiūrėti įdėmiau – tuomet „Street View“ padės išsiaiškinti kur yra artimiausia parkavimo vieta.

Bandant tą pačią piktogramą užtempti ant atitolinto žemėlapio galima pamatyti, kur jau yra apsilankę „Street View“ automobiliai – galima pasidžiaugti, kad Lietuvoje „Google“ automobiliai yra apvažinėję daugiausiai kelių iš visų Rytų Europos šalių – panašu, kad ir Estijoje „baltų dėmių“ yra daugiau. Beje, Lietuva yra 47 pasaulio valstybėje, kurios gatves fotografavo „Google“.

Susirūpinusius dėl privatumo „Google“ ramina: jų automobiliai fotografuoja tik viešose vietose, kur galima važiuoti motorizuotoms transporto priemonėms ir fotografavimas yra teisėtas, o privačiose teritorijose ar pėsčiųjų vaikščiojimui skirtose vietose fotografuojama tik gavus tam leidimą.

Be to, jeigu kokioje nors vietoje pastebite tai, ką norėtumėte pašalinti iš nuotraukų, tam sukurtas patogus įrankis – pažymėkite nuotraukos vietą, kuri, jūsų manymu, neturėtų būti matoma, nurodykite priežastį dėl ko ją reikėtų užblukinti ir labai greitai „Google“ darbuotojai jūsų paraišką įvertins bei imsis atitinkamų veiksmų.

Socialiniuose tinkluose netruko išplisti daugybė „Street View“ kadrų, kuriuose lietuviai užfiksuoti kurioziškose situacijose: prigulę pailsėti „netikėtose erdvėse“, su „bambaliu“ šalia griovin įkritusio automobilio, vidury gatvės besimaunantys kelnes...

Tad siūlome ir jums susipažinti su „Street View“ užfiksuota lietuvių buitimi:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(32)
(0)
(1)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: